Krever avklaring fra Mæland

Det forventes at næringsminister Monica Mæland (H) følger opp Stortingets vedtak .

Det forventes at næringsminister Monica Mæland (H) følger opp Stortingets vedtak . Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

NHO-utspill skaper usikkerhet hos ideelle organisasjoner, mener saksordfører.

DEL

– Vi forventer at næringsministeren følger opp Stortingets enstemmige anmodning om å gjennomføre en juridisk utredning om handlingsrommet i EØS-avtalen, sier stortingsrepresentant Odd Omland (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Strid i komiteen

Han var saksordfører da Stortinget rett før sommerferien vedtok «Lov om offentlige anskaffelser».

I næringskomiteen skal det ha vært en intens dragkamp om de endelige formuleringene. Striden går mellom de som vil sidestille kommersielle aktører med ideelle organisasjoner og de som mener ideelle organisasjoner skal ha et fortrinn.

Omland poengterer at det er en samlet komité som står bak vedtaket i Stortinget.

Viktig leverandør

Omland mener det gjennom behandlingen på Stortinget ble gitt klart uttrykk for at ideell sektor fortsatt skal være en viktig leverandør av velferdstjenester til det offentlige, og at handlingsrommet i EØS derfor må utnyttes til fulle for å sikre dette.

Dette mener NHO er bortkastet og misbruk av skattebetalernes penger, fordi ideelle og kommersielle aktører skal likestilles i offentlige innkjøp.

Derfor spør han nå næringsminister Monica Mæland om hun vil følge opp Stortingets vedtak og legge til rette for ideelle aktører i offentlige innkjøp.

Svaret møtes med stor interesse hos blant annet Kirkens Nødhjelp, Røde Kors og andre ideelle organisasjoner som driver eldreomsorg og andre omsorgstjenester.

Utspillet har skapt mye usikkerhet, spesielt for offentlige innkjøpere og ideell sektor.

Odd Omland, stortingsrepresentant (Ap)

Bestillingen viktig

– Utspillet har skapt stor usikkerhet, spesielt for offentlige innkjøpere og ideell sektor. Derfor er det behov for en avklaring fra statsrådens side om hvordan hun stiller seg til disse uttalelsene, og hvordan hun vil følge opp Stortingets vedtak i saken for å legge til rette for ideelle aktører i offentlige innkjøp, sier Omland.

Han er klar på at den juridiske bestillingen til næringsministeren også må gjenspeile vedtaket i Stortinget. (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken