Ap vil frede søndagen – flertallet sier ja

Arbeiderpartiets forslag om ikke å tillate ytterligere varehandel på søndager, får flertall.

Arbeiderpartiets forslag om ikke å tillate ytterligere varehandel på søndager, får flertall. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Partiet ønsker ikke å tillate ytterligere varehandel på søndager.

DEL

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) er en av pådriverne bak forslaget som tar utgangspunkt i en utredning der regjeringen skal få vurdert søndagsåpne butikker.

– Regjeringen sier i prinsippet at de alminneliggjør søndagen, sier Henriksen til Vårt Land.

«En annerledes dag»

Onsdag fremmet Ap et representantforslag om å «legge til grunn at dagens bestemmelser i helligdagsfredloven skal ligge fast». Forslaget blir ikke ferdigbehandlet før over nyttår. Sp, SV og KrF bekrefter at de støtter forslaget.

Etter alt å dømme får det også støtte fra Rødt og MDG. Kari Henriksen er en av de fire Ap-representantene som onsdag fremmet forslaget. Hun mener Norge har en lang og viktig tradisjon for å ha «en annerledes dag» i uken.

– Det er en viktig verdi i det norske samfunnet. Søndagen er nesten en kulturell institusjon som kulturdag og familiedag. Vi må verne om denne «annerledesdagen», sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

Oslo  20160601.
Kari Henriksen (Ap)  stilte spørsmål til Statsministeren  i den muntlige spørretimen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Oslo 20160601. Kari Henriksen (Ap) stilte spørsmål til Statsministeren i den muntlige spørretimen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto:

I feil retning

Henriksen hevder at å alminneliggjøre søndagshandel bringer samfunnet i feil retning.

– Søndag er en dag der mye frivillighet skjer. Hvis mange vil måtte gå på jobb, vil det fjerne noen av ildsjelene fra å kunne bidra i det frivillige arbeidet, sier hun.

Ap-representanten tror også en lovendring vil kunne få konsekvenser for små- og bransjebutikker.

– For små butikker som ikke har anledning til å holde oppe på søndager, og bransjebutikker som må ha personell på sentrene, kan det bli så dyrt at de forsvinner fra sentrene, sier hun. (ANB-NTB)

Artikkeltags