Krimforfatteren blir lovens lange arm i Trillemarka

Friluftsmann: – Jeg bruker det meste av fritiden ute i naturen, og har i flere år jobbet med miljøkriminalitet, så jeg gleder meg til å begynne i stillingen som «Trillemarkapolitimann», sier Erling Greftegreff.

Friluftsmann: – Jeg bruker det meste av fritiden ute i naturen, og har i flere år jobbet med miljøkriminalitet, så jeg gleder meg til å begynne i stillingen som «Trillemarkapolitimann», sier Erling Greftegreff. Foto:

Politioverbetjent Erling Greftegreff (49) fra Vestre Gran starter til høsten opp i stillingen som Trillemarkas egen politimann. En stilling som har stått vakant de siste to årene.

DEL

Greftegreff jobber i dag med miljøkriminalitet ved Hønefoss politistasjon, og forteller til Bygdeposten at han gleder seg til å jobbe med miljø- og faunasaker i Trillemarka.

– I tillegg til ansvaret for Trillemarka, innebærer stillingen at jeg også får ansvaret for å følge opp annen miljøkriminalitet i hele Buskerud, sier han

Greftegreff ønsker å jobbe tett sammen med Statens Naturoppsyn (SNO), eierkommunene i Trillemarka og lokalbefolkningen i området.

– Vil være lydhør

– Jeg kommer ikke med noen fasit på hvordan stillingen i praksis skal fungere, og vil være svært lydhør på hvordan kommunene og andre ønsker jeg skal løse jobben. For det er dem som kjenner området best og vet hvor skoen eventuelt trykker, sier Greftegreff.

Selv om han ikke har tiltrådt i stillingen ennå, sier han det bare er å kontakte ham vedrørende faunakriminalitet, da det er det han jobber med i Hønefoss allerede i dag.

Stasjonert i Hønefoss

– Jeg vil ha kontorsted i Hønefoss, og jobbe ut derfra. Men om det er behov, ønsker jeg gjerne å være mest mulig i Trillemarka, sier miljøetterforskeren.

Hvor mye han vil bli å se i Sigdal, sier han kommer an på samarbeidet med eierkommunene og SNO.

Friluftsmann og forfatter

Greftegreff er foruten å være politimann også en ivrig friluftsmann.

– Alt av ferier tilbringes stort sett i skogen, på fjellet og ved sjøen, hvor familien har hytter, så jeg er helt klart en friluftsmann, smiler han.

– Det går rykter om at du skiver kriminalromaner?

– Ja. Så langt har jeg gitt ut to romaner. Debuten var «Trekkfuglene», som kom ut for drøyt to år siden, og for litt siden kom også bok nummer to ut. En bok som har fått navnet «Liten jente forsvunnet», sier Greftegreff.

Den joviale politimannen forteller at han ikke hadde lest krim før han i jula 2005 fikk lydboka «Frelseren» av Jo Nesbø i gave.

– Jeg trodde jeg fikk nok krim på jobben, men syntes Nesbøs bok var helt kanon, og i etterkant har jeg lest alt av ham og mye annen krim, sier Greftegreff.

Dette inspirerte ham til å skive egne kriminalromaner, som naturlig nok har med seg elementer fra jobben han har ved Hønefoss politistasjon.

– Når får du tid til skrivingen i tillegg til å jobbe som i politiet og være en ivrig friluftsmann?

– Skrivingen er bare en hobby, så jeg skiver når jeg har tid. Men ofte skjer det når barna har lagt seg og kona her reist på nattevakt, sier forfatteren.

Høyt ønsket politimann

Tine Norman, ordfører i Sigdal, er godt fornøyd med at de igjen har fått en dedikert politimann, som skal holde tak i det som skjer i Trillemarka.

– Jeg har ikke møtt Greftegreff enda, men han kommer i vårt neste politiråd. Da blir det spennende å høre hva han tenker om jobben og hvordan han ser for seg å ivareta miljøet i Trillemarka på en best mulig måte, sier ordføreren.

Hun hadde primært ønsket at han skulle hatt kontorsted i en av Trillemarka-kommunene.

– Det ønsker vi fortsatt, og vil jobbe videre for å få til det, sier Norman.

Artikkeltags