Gjør dette hvis du har mistet mobilen

Arash Ebrahimi viser noe av det som har kommet inn på hittegodskontoret på Gardermoen.

Arash Ebrahimi viser noe av det som har kommet inn på hittegodskontoret på Gardermoen. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Gode råd hvis en av dine verdifulle duppeditter har blitt borte.

DEL

Slik lyder rådet fra Arash Ebrahimi på hittegodskontoret på Oslo lufthavn, Gardermoen.

Den siste uka har det kommet inn 55 mobiltelefoner. 26 av dem er hentet, 29 av dem er fortsatt på hittegodssentralen på Gardermoen. Gjennom ett år blir det mange tusen telefoner og lesebrett som kommer til hittegodskontoret.

Da sier det seg selv at det er håpløst å ringe og be om å få tilbake «en sort iPhone 6».

Detektiver

De ansatte kan nemlig ikke levere ut en gjenstand før de er helt sikre på at det er riktig eier. Det er mange svarte Ipader, for eksempel. Hvordan finner de rett person? Det finnes to løsninger:

1. Du oppgir serienummeret.

2. Du oppgir passordet.

– Vi har dialog med kunden. Vi henter tingen fysisk, og ber dem beskrive den. Hvis det er en Ipad, kan vi spørre om serienummer eller ID-nummer.

– Er det noen som husker det?

– Nei, det er ikke mange. Men noen har det skrevet ned.

En annen måte som gjør de ansatte på hittegods sikre på at det er rett eier, er hvis eieren av det tapte lesebrettet, telefonen eller PC-en kan åpne den med kode eller passord.

– De kan enten komme og gjøre det selv, sende en venn, eller så kan jeg gjøre det. Det er noen som ikke vil gi meg koden. «Du kan ta alt som er på PC-en» sa en mann en gang. De skjønner ikke at det er jeg absolutt ikke interessert i. Min jobb er å finne rett eier, slår Arash fast.

Ikke gi deg!

Det andre rådet hittegodsvakten kan gi, er å ikke gi seg om gjenstanden ikke dukker opp der de tror de har mistet den.

Det er nemlig ikke alltid at en gjenstand havner der eieren tror. Dersom du for eksempel har kommet med fly fra Bergen til Oslo, kan brillene dine likevel havne i Stavanger.

– Det sier seg selv at når et fly har 20 minutter på bakken før neste avgang, så rekker ikke personalet å lete gjennom hele flyet. Det er lurt å kontakte flyselskapet og få reiseruten til flyet. Brillene dine kan ha havnet på neste stoppested, eller stoppestedet etter det igjen!

Derfor kan det være lurt å kontakte andre hittegodssentraler hvor flyet har reist etter at du har gått av.

For en stund siden fikk Arash Ebrahimi inn en eksklusiv frakk til hittegods på Gardermoen. Med et kokt egg i lomma.

– Da eieren ringte for å finne frakken sin, spurte jeg om det hadde vært et kokt egg i lomma. Det hadde han helt glemt. Men han takket meg for at jeg hadde kastet det, forteller han.

For ikke så lenge siden fikk de inn en dildo som hadde ligget løst på hattehyllen på Flytoget.

– Ifølge Securitas-vekteren som leverte den inn, var det ikke så uvanlig. Flytoget er tydeligvis et hipt sted, uansett om man er et par eller alene, ler Arash.

Dyre hodetelefoner

Arash har følelsen av at folk glemmer igjen mer og mer. I løpet av de fire årene han har jobbet her, har det blitt fullere og fullere på hittegods.

– Nå har vi egne esker for headsett. Det er utrolig mange som glemmer igjen headsettet Bose, som koster opp mot 3.000 kroner. At så mange glemmer igjen så dyre headsett, synes jeg er rart.

Det er ganske trangt på hittegodskontoret. Gjenstander er sortert etter kategori og dato. Et datastyrt hyllesystem henter ned esker på esker innen hver kategori. En hylle er full av lesebrett. De siste tre månedene er det kommet inn 960 av dem.

– 630 av dem er hentet, og 330 av dem er ikke hentet, sjekker Arash raskt på PCen.

Men ikke dermed sagt at dersom gjenstanden har funnet sin eier, så blir den hentet.

– Vi har 717 gjenstander der eieren er funnet, men gjenstanden ikke hentet etter tre måneder, sjekker Arash i datasystemet.

Etter tre måneder uten at eier har hentet tingene sine, blir de sendt til et fjernlager. Der er de i to måneder, før det sendes videre til politiet og til slutt havner på hittegodsauksjon.

Det er utrolig mange som glemmer igjen headsettet Bose, som koster opp mot 3.000 kroner.

Arash Ebrahimi, ansatt på hittegodskontoret på Oslo lufthavn, Gardermoen

De tingene som ikke finner sin eier, blir liggende på hittegods en måned før turen bærer til fjernlageret. Der er oppholdstiden to måneder, før det også havner hos politiet.

– Det kom en kar innom her en gang og spurte om vi hadde noe kule saker liggende som skulle på auksjon. Han ville være godt forberedt så han fikk med seg de beste tingene. Men vi kunne jo ikke svare på det, ler Arash.

Leter ikke

Hittegodskontoret er åpent sju dager i uka, fra 05:00 til 24:00. Om sommeren er de åpne hele døgnet.

Arash har jobbet på hittegods på Gardermoen for AB Solutions AS i fire og et halvt år. Det begynte som en sommerjobb, gled over i vikarjobbing mens han var student, og etter studiene jobber han mer eller mindre full tid.

Arbeidsdagen kan være travel – og er veldig variert.

– Det er mange som tror at vi skal lete etter ting de har mistet. Vi flyr ikke rundt og leter etter noe noen har mistet. Men vi skal ta imot gjenstander som er funnet, og så skal vi hjelpe til med å finne riktig eier til riktig gjenstand. (ANB)

Fakta om hittegods:

  • Hvordan man skal håndtere hittegods er regulert i en egen lov; lov om hittegods.
  • De ansatte på hittegods har fått delegert myndighet fra politiet til å gjøre det de kan for å finne igjen eierne til hittegodset. Det inkluderer å åpne kofferter. Og skulle de finne noe som kan råtne i en koffert, så kaster de det.
  • Når hittegodset kommer inn, blir det registrert i datasystemet. Dato, hovedkategori, farge, hvor det er funnet, spesielle kjennetegn og så videre.
  • Mange kunder sender mail for å etterspørre ting de har mistet. Eller ringer. Det går også an å gå inn på www.missingx.com og lete etter forsvunnede gjenstander.
  • Når en gjenstand har funnet sin rette eier, så får vedkommende et referansenummer. Da anses saken som løst.

Artikkeltags