Se torsken på 200-lappen

Sjekk hva som pryder 200-lappen her.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

– De er allerede blitt kalt «verdens vakreste sedler».

DEL

Torsken pryder 200-lappen, og alle de andre sedlene i den nye serien «Havet» har også maritime motiver.

– De er allerede blitt kalt «verdens vakreste sedler». Kombinasjonen av det tilbakeskuende, ikoniske forsidemotivet og det moderne, abstrakte pikselmønsteret på sedlenes bakside er noe helt nytt i internasjonal seddeldesign, skriver Norges Bank.

Sedlene ble presentert tirsdag.

Sikkerhetsnivå

– Som sentralbank har vi ansvar for å sikre at norske sedler til enhver tid har et tilstrekkelig høyt sikkerhetsnivå. Derfor har vi nå utviklet en ny seddelserie som er sikrere enn noen gang, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Oslo  20161122.
Norges Bank presenterer nye sedler. Leder for seddelprosjektet Trond Eklund  med nye sedler.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Oslo 20161122. Norges Bank presenterer nye sedler. Leder for seddelprosjektet Trond Eklund med nye sedler. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto:

Forsidemotivene er basert på et designforslag fra Metric Design og Terje Tønnessen. De forteller om sentrale trekk i norsk maritim historie. Foruten 200-lappen med torsk på, har 50-lappen et fyr, 100-lappen Gokstadskipet, 500-lappen en Colin Archer-skøyte og 1.000-lappen en bølge på et åpent hav.

Første sedler i mai

Sedlenes piksellerte baksider skal utgjøre en kontrast til forsidene. Motivene er bygd opp slik at mønstrene følger Beauforts vindskala.

De nye 100- og 200-lappene er de første som kommer i sirkulasjon, med planlagt utgivelse 30. mai 2017. Sist ut er 1.000-lappen, med utgivelse i fjerde kvartal 2019.

Men allerede før utgivelsen kan folk få ta en titt på de nye sedlene. De stilles ut i lokalet Vippa på Vippetangen i Oslo fram til søndag 27. november. Utstillingen gir ifølge Norges Bank et sjeldent innblikk i kompleksiteten i en pengeseddel.

(ANB-NTB)

Artikkeltags