80 arbeidsplasser i fare - vil ha ministeren på banen for å redde bedrift

MINISTER-HJELP: Nylig ga Miljødirektoratet endelig avslag til Hellefoss Papers forslag til utbedringer. Nå ber ordføreren om et snarlig møte med miljøministeren der hun vil ta opp problemstillingen, og hvilke ringvirkninger dette vil kunne få for næringen i Øvre Eiker.

MINISTER-HJELP: Nylig ga Miljødirektoratet endelig avslag til Hellefoss Papers forslag til utbedringer. Nå ber ordføreren om et snarlig møte med miljøministeren der hun vil ta opp problemstillingen, og hvilke ringvirkninger dette vil kunne få for næringen i Øvre Eiker. Foto:

Øvre Eiker-ordfører Ann Sire Fjerdingstad har bedt om møte med Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) for å redde Hellefoss Paper og deres 80 ansatte.

DEL

(Eikerbladet) – Vi ønsker at papirfabrikken og laksen skal fortsette å leve sammen her i Hokksund, og nå trenger vi politisk hjelp til å ivareta en av de siste papirfabrikkene her i landet, skriver ordføreren i et brev adressert statsråden.

Det har de siste tiårene stadig vært nye krav fra Miljødirektoratet, og Hellefoss Paper har gjennomført alle kravene. I juni 2018 kom det nok et nytt og forsterket krav til rensing av utslipp.

LES OGSÅ: Ministeren verner Veia for alltid

Avslag fra Miljødirektoratet

Selskapet har svart ut kravene med å bruke den nyeste tilgjengelige renseteknologien på markedet. Det dreier seg om ytterligere reduksjon av fiber (SS) og kjemisk oksygenforbrukende stoff (KOF).

Miljødirektoratet har imidlertid ikke vært fornøyd med svaret og endringene som er foreslått. Derfor har bedriften klaget på vedtaket. I februar i år kom det endelige avslaget fra Miljødirektoratet.

Saken er nå oversendt til Klima- og miljødepartementet for avgjørelse.

– Jeg ber derfor om et møte med statsråden, for å kunne presentere problemstillingen, og hvilke ringvirkninger dette vil kunne få for næringen, for Øvre Eiker og for Norge, skriver Fjerdingstad.

Statsråden har selv vært på besøk og prøvd fiskelykken i Hellefossen.

Saken fortsetter

Ola Elvestuen og Ann Sire Fjerdingstad i Hellefossen i forbindelse med åpningen av det internasjonale villaksåret 2019.

Ola Elvestuen og Ann Sire Fjerdingstad i Hellefossen i forbindelse med åpningen av det internasjonale villaksåret 2019. Foto:

Ber om møte og mer tid

Ifølge brevet ønsker ordføreren at bedriften får mer tid til å gjennomføre tiltak som ytterligere reduserer skadelig utslipp i elva slik at papirproduksjonen kan videreføres.

Ordføreren avslutter brevet med at hun håper ministeren ser viktigheten av arbeidsplasser, miljø, treforedling og laksefiske, og imøtekommer hennes ønske om et møte så snart som mulig.

De omtrent 80 ansatte som jobber på papirfabrikken, eksporterer bokpapir til Europa, Asia og Tyrkia. Treforedling har alltid vært en viktig næring for Norge, og papirfabrikken og laksefiske har levd sammen i alle år i Øvre Eiker.

Bedriften som først ble grunnlagt i 1898, var en av mange treforedlingsfabrikker langs Drammensvassdraget. I dag er Hellefoss Paper AS én av to gjenværende.

LES OGSÅ: Slik vil han at du skal redusere plastproblemet

Artikkeltags