Knut Haavik er død

DØDE I NATT: Knut Haavik ble 75 år gammel.

DØDE I NATT: Knut Haavik ble 75 år gammel. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Tidligere SE OG HØR-redaktør og mangeårig styreleder ved Vikersund Kurbad, Knut Haavik (75) døde i natt i sin leilighet i Spania.

DEL

Det melder VG i en kort nyhetsmelding nå på morgenen. Knut Haavik bodde mye av sin oppvekst og ungdom i Vikersund. Det var hans farfar, Hans Haavik som i 1918 kjøpte eiendommen som i ettertid ble Vikersund Kurbad. Seinere ble hans far Olaf Haavik direktør.

I dette miljøet vokste Knut Haavik opp og han beholdt kontakt til Vikersund og kurbadet livet ut. Historien om livet til Knut Haavik er som et eventyr. Han levde livet i fulle drag og han var en mann med snert i pennen og sterke meninger.

Vikersund var et anker

I et intervju med Drammens Tidende i forbindelse med utgivelsen av sine memoarer «En ramp i rampelyset», fortalte han at Vikersund og Vikersund Kurbad hadde vært et anker for ham hele livet.

Knut Haavik fortalte åpent om en tøff oppvekst, om det å bli skilsmissebarn og det ha bo sammen med en alkoholisert mor i Oslo. Allerede fra han var seks år tok han hver fredag bussen alene fra Oslo til faren i Vikersund. Det var der han opplevde varme og omsorg.

Han fortalte om flotte tider i Vikersund med idrett og lek. Om de første forelskelsene, realskoletiden her og da han ble kretsmester med A-laget til Vikersund med Haavik som hardskytende spiller på ytre høyre. Som 16-åring stakk han til sjøs og at det ga ham en ballast i livet som fikk stor betydning.

Av den gamle skolen

Knut Haavik var en av de siste redaktørene av den gamle skolen, der jobben ble en livsstil. En litt røff og kanskje sliten type som brant lyset sitt i begge ender – gjerne med sigaretten i munnviken og en glass noe sterkt i hånden.

Knut Haavik skapte Norgeshistoriens største ukebladsuksess. SE OG HØR var i sin velmaktsdager bladet alle leste, men som ingen kjøpte. Knut Haavik sa i flere intervjuer at hvis det virkelig var slik at alle leste det på tannlegekontoret så måtte tannhelsen til det norske folk være usedvanlig dårlig.

Krimjournalist og redaktør

Det var som krimreporter og seinere leder for krimgruppa i VG at Knut Haavik hadde sine største dager som journalist. Han var også sentral i arbeidet med å gjøre VG til landets største avis og da han sluttet i 1978 var han nyhetssjef.

Så ble han ukebladredaktør og det nye bladet kom til å hete SE OG HØR. Den første prøveutgaven – eller dummyen som det heter på avisspråket – ble faktisk laget på nettopp Vikersund Kurbad. Han skrev samtlige ledere i SE OG HØR fra 1978 til han gikk av 25 år seinere.

Elsket og hatet

Fra dag en ble SE OG HØR elsket og hatet. Det brakte noe helt nytt inn i et mangfold av ukeblader, der de fleste stort sett gikk i ufarlige og tradisjonelle spor. I ett av de første numrene fortalte Reiulf Steen – en av storkanonene i Arbeiderpartiet – at «Politikken ødela ekteskapet mitt».

I dag ville ingen trukket på øyebrynet av en slik sak, men i 1978 gikk det nærmest et gisp gjennom befolkningen. Slikt kunne ikke en avis eller ukeblad skrive om. På sitt absolutte toppunkt var SE OG HØR Skandinavias største ukeblad med nær 1,5 millioner lesere ukentlig.

Knut Haavik sto i mange kamper som redaktør, men han sviktet aldri. Han skapte en suksess som få, om noen, har gjort før ham i Norge. Knut Haavik ble enkemann i 2002, men giftet seg seinere med Solveig, som han fikk nyte mange gode år med. De dyrket en felles lidenskap for golf og tilbakte mye tid i Spania, der han altså døde natt til i dag. Knut Haavik var også en lidenskapelig jeger og en hundeelsker.

Artikkeltags