– Saken har enorm interesse i Tyskland

UNIK PÅ FLERE MÅTER: – For det første er dette den aller siste nazi-rettssaken. Det er så få som lever av den generasjonen nå og av de få som fortsatt lever, er mange så svekket at de ikke kan vitne, sier advokat Patrick Lundevall-Unger.

UNIK PÅ FLERE MÅTER: – For det første er dette den aller siste nazi-rettssaken. Det er så få som lever av den generasjonen nå og av de få som fortsatt lever, er mange så svekket at de ikke kan vitne, sier advokat Patrick Lundevall-Unger. Foto:

Den norsk-tyske advokaten, Patrick Lundevall-Unger sier at rettssaken i Hamburg får stor oppmerksomhet i hele Tyskland.

DEL

– Den er unik på flere måter. For det første er dette den aller siste nazi-rettssaken. Det er så få som lever av den generasjonen nå og av de få som fortsatt lever, er mange så svekket at de ikke kan vitne, sier Lundevall-Unger. Da saken mot Bruno Dey kom opp ble advokaten kontaktet av folk i Tyskland som ba han sjekke ut om det kunne være gjenlevende vitner i Norge.

– Jeg fattet interesse for saken med en gang og etter mye leting kom vi over en artikkel i Bygdeposten som førte oss i kontakt med Johan Solberg. Det var en utrolig stor opplevelse å få møte han. En person jeg har blitt mektig imponert over, sier Patrick Lundevall-Unger til Bygdeposten.

Viktig at vi ikke glemmer

Det er kanskje lett å tenke at vi nå skal legge andre verdenskrig bak oss, men Lundevall-Unger mener det er en for enkel framstilling. Han viser til at det er viktig for tyske myndigheter at de som begikk forbrytelser under krigen skal bli straffet for sine handlinger, selv om de ligger over 70 år tilbake i tid.

– Det er helt utrolig at vi klarte å finne et vitne som husker så godt som Johan. Det retten vil få høre er en meget sterk historie, sier Lundevall-Unger.

Prinsipiell juss

Advokaten synes også saken er interessant ut ifra et juridisk ståsted, selv om det foreligger tidligere dommer der folk er dømt på det grunnlag at de ikke gjorde forsøk på å stanse grusomhetene selv om de i realiteten hadde liten mulighet til å utgjøre en forskjell.

– Det er juridisk interessant på flere måter og det blir veldig spennende å lese dommen når den foreligger. Blant annet er det jo noen som mener at de kun fulgte ordre, mens andre mener at de hadde en plikt til å forsøke å stanse disse handlingene, sier Patrick Lundevall-Unger.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken