Da budsjettet for 2016 ble banket inn i Modum kommune i desember i fjor, var én post borte; penger til å sende alle 10.-klassingene i kommunen til Polen for å lære om konsentrasjonsleir, krig, elendighet og hva besteforeldregenerasjonen var tett på. Helt siden 2001 hadde kommunen sørget for dette.

LES OGSÅ: Oppretter egne skoleklasser for flyktninger

Leit, men

– Vi synes jo selvfølgelig at det er leit, men vi forstår at det er mange penger, sier Miriam Kunkel-Torgersen og Bertine Grøterud i 10 A ved Nordre Modum ungdomsskole (NMU).

De er talspersoner for gjengen med 18 klassekompiser som likevel skal på tur.

– Vi har tatt på oss ulike dugnadsjobber, og så langt har vi klart å samle inn 63.000 kroner, forteller jentene.

LES OGSÅ: Ble fraløpt på hjemmebane

Fire stjerner

De har tatt på seg ulike småjobber for bedrifter i Modum, men de søker flere jobber for å tjene litt.

– Nå har vi penger til et to-stjerners hotell, men vi vil gjerne tjene litt til slik at vi kommer opp på fire stjerner, forklarer de.

Hvis de klarer å skaffe seg noen flere jobber, slik at de kan tjene 20.000 kroner til, mener de at «stjernene» er innen rekkevidde. Penger til buss i Norge og Polen, samt flyreisen har de allerede full kontroll på.

LES OGSÅ: Hevder at narkotika selges på skolene

Avskjed

I tillegg til lære om krigshistorien håper de også å få litt tid til noen fornøyelser.

– Vi skal innom Auschwitz og saltgruven Wieliczka, men håper også å få en tur i en fornøyelsespark, sier Miriam og Bertine.

– Dette blir også på en måte siste tur med gjengen vi har gått sammen med i ti år. Det blir hyggelig, men også litt vemodig, legger de til.

De reiser første dag etter at skolen slutter i juni neste år, og skal være borte fire dager. 12 foreldre skal også være med.

– Før det vil vi gjerne tjene litt ekstra. Bare ta kontakt, sier jentene i 10 A.

Bildeserie

Dugnad for Polen-tur