Gå til sidens hovedinnhold

Trafikksikkerhet: – Vil ikke bli som Martin

Artikkelen er over 3 år gammel

Ikke alle lykkes med å få en sal full av tiendeklassinger til å sitte helt musestille i to stive skoletimer. Trafikkskadde Martin klarte det.

For abonnenter

Et knippe av tiendeklassingene på Søndre Modum ungdomsskole har valgfag trafikk. Torsdag fikk de – og resten av trinnet – møte Martin Engesvold Hasle (37), som ble alvorlig trafikkskadd som nittenåring.

LES OGSÅ: – Jeg er så lei av tullinger som tar slike forbikjøringer

Måtte ta farvel

Martin holdt på å dø etter trafikkulykken, og på sykehuset fikk foreldrene beskjed om at de måtte ta farvel med ham.

– For oss så det ut som han lå og sov og bare hadde noen risp på haka, men han hadde store innvendige skader og lå i kunstig koma, forteller faren Morten Hasle, som er Martins «talerør».

Den sterke unggutten klarte seg til tross for de dystre utsiktene, og i dag turnerer han og «Team Martin» rundt på skoler med sin historie og et foredrag om trafikksikkerhet.

Martin sitter i rullestol. Han kan ikke snakke, men kommuniserer ved hjelp av små bevegelser med pekefingeren via datamaskin. I tillegg bruker han øynene og mimikk.

– Likevel har Martin et godt liv, og han elsker å reise. Blant annet har han besøkt graven til Bob Marley to ganger, sier faren.

Under foredraget fikk elevene også se en rekke minifilmer om andre ulykker og hvordan disse har påvirket venner og foreldre. Den pensjonerte ambulansesjåføren Helge Bærland snakket om valg i trafikken og konsekvnser av høy fart, ruskjøring og slumsing med bilbelte.

Les også

4,3 millioner til trafikksikkerhet

 

Sterke inntrykk

Vi spurte tre av valgfagelevene hva som gjorde sterkest inntrykk under foredraget.

– Det er de ulike historiene og hvor brått ting skjer, sier Arnfred Fidjestøl.

Han sier at han ikke kvier seg for å si ifra hvis han synes noen kjører for fort.

– Den som kjører skal tåle det. Jeg har alltid vært han som sier ifra om ting, for eksempel om at folk skal bruke setebelte på bussen. Jeg ble kalt for setebeltegutten. Men jeg oppdaget etter hvert at det nesten virket mot sin hensikt å si ifra, smiler han.

Les også

Skraper i bunnen av brøytekassa

 

Vil ikke ende opp som Martin

– De ulike skadene og konsekvensene det kan få gjorde sterkt inntrykk. Jeg vil jo ikke ende opp som Martin, sier Hilmir Straumland.

Han synes det var en liten vekker å se hvor små grep som faktisk trengs for at det går bra i stedet for ille i trafikken.

– Denne dagen kan ha påvirket meg til ikke å kjøre fort. Men jeg tror nok også at mange ender opp med å gjøre noen ting som man i utgangspunktet sier man ikke skal, sier han.

Tonje Vinnord synes et av de sterkeste inntrykkene var skadene - både på filmene de fikk se, men også Martin sine.

– Det var sterkt å høre at foreldrene fikk beskjed om at han ikke kom til å overleve, sier hun.

LES OGSÅ: Fratatt førerkortet etter krasj

Drapsmaskin

Anette Røste underviser i valgfag trafikk ved SMU, og de tre elevene sier at hennes formaninger nok også kommer til å følge dem på veien mot lappen.

– Hver eneste time sier hun at vi skal være forsiktige, og at vi sitter i en drapsmaskin. Jeg synes det er bra, sier Arnfred.

Røste selv synes det er bra hvis hun lykkes med å plante noen gode trafikkholdninger hos ungdommene.

– Dette er viktig, og vi må forebygge så mange ulykker som mulig. Selv kjører jeg motorsykkel og ser mange farlige situasjoner og mye dårlig refleksbruk rundt omkring. Men ungdommene er veldig flinke, og de sladrer på foreldrene sine hvis de gjør feil i trafikken.

Fakta

Martin Engesvold Hasle fra Aurskog ble alvorlig skadet som 19-åring. Gjennom «Team Martin» har han de siste årene holdt foredrag om sin historie og trafikksikkerhet.

Martin sitter i rullestol og kommuniserer ved hjelp av små bevegelser

Med i teamet er også faren Morten Hasle og pensjonert ambulansesjåfør og faglærer Helge Bærland.

De besøker mange skoler, og jobber også med et nullvisjonsprosjekt i Agder.

Elevene ved Søndre Modum Ungdomsskole har tilbud om valgfag trafikk. For første gang i år kan de også ta trafikalt grunnkurs som en del av valgfaget.

 

Les også

Lekser på skolen – undervisning hjemme

 

Kommentarer til denne saken