Hva er likheten mellom norske OL-utøvere og beboere på institusjoner i Modum?

FJERNER SMITTE: Hanne Jorun Aamodt og Oddrun Dæhlin med maskinen som eliminerer smittefare på institusjonene i Modum.

FJERNER SMITTE: Hanne Jorun Aamodt og Oddrun Dæhlin med maskinen som eliminerer smittefare på institusjonene i Modum. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

De får ved hjelp av tåke fra en trillbar datamaskin som desinfiserer rom for bakterier, virus og muggsopp.

DEL

– Litt morsomt, selv om målet med bruken er forskjellig, ler avdelingsleder renhold i Modum kommune, Hanne Jorun Aamodt.

– Vi bruker maskinen til å desinfisere rom på institusjonene våre der pasienter har vært syke. Dette for å forhindre at de blir smittet på ny, samt selvfølgelig redusere faren for smittespredning, sier Aamodt.

I OL-byen Pyongechang har maskinen blitt brukt til å desinfisere rommene i forkant av vinterlekene for å forebygge smittespredning der utøverne oppholder seg.

Brukt flere ganger siste uken

- Her i Modum kommune bruker vi desinfiseringsmaskinen ukentlig på våre kommunale institusjoner, sier renholdskoordinator Oddrun Dæhlin.
 

Bare i løpet av de siste dagene har den flere ganger vært i bruk, først og fremst på rom der det har vært sykdomsutbrudd.

Oser ut kjemikalier

Maskinen fungerer på den måten at den oser kjemikalier rundt i rommet noen timer, avhengig av rommets størrelse.

– Da må alt være hermetisk lukket, sier Dæhlin.


Etter at den har gjort jobben sin, skal all smittefare være eliminert.

– Nå slipper våre renholdere å vaske over slike rom, noe de har vært engstelige for på grunn av smittefare, sier Hanne Jorun Aamodt, som sammen med kollega Oddrun Dæhlin naturlig nok må sørge for å være godt tildekket når maskinen settes inn i kampen mot bakterier, muggsopp og virus.

Artikkeltags