Selvdyrket julegodt

MYE GODT: Elevene Isabella Gudem (f.v.), Marielle Vermedal og Celina Kittilsbråten ved Restaurant og matfag på Rosthaug videregående kan friste med mye godt til julemarkedet om en uke. Gudem viser fram «Rosthaug-gull» av beter, mens Vermedal har julerull og potet-varianten av gullet.

MYE GODT: Elevene Isabella Gudem (f.v.), Marielle Vermedal og Celina Kittilsbråten ved Restaurant og matfag på Rosthaug videregående kan friste med mye godt til julemarkedet om en uke. Gudem viser fram «Rosthaug-gull» av beter, mens Vermedal har julerull og potet-varianten av gullet. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Med gule og rød beter samt poteter fra egen gård, vil serveringen være av det ultra- lokale slaget under året julemarked på Rosthaug.

DEL

For tredje året på rad arrangerer Rosthaug videregående julemarked på Buskerud gård neste lørdag. Der blir det boder, stands «julegate» og mye annet.

Noe av et aller viktigste er likevel servering, slik at de besøkende hverken sulter eller tørster mens de er på «gårdsbesøk».

– Vi hadde omkring 3.000 personer innom her i fjor, og regner med enda flere i år. Derfor blir det servering av mat fire steder på området, frister opplæringsleder Kari Kjekshus.

Hjemmelaget

Maten står elevene ved Restaurant og matfag for, og forberedelsen har vært i gang lenge.

– Vi begynte planleggingen allerede ved starten av skole-året, og de siste ukene har vi produsert opp en del av maten, sier Jane Bergersen, som er faglærer for restaurant og matfag.

Noe av maten er så lokal den bare kan bli.

– Vi har plukket potet og høstet både gule og røde beter. Alt dette har vi så laget chips av, forklarer Marielle Vermedal.

Hun viser fram en julerull med potetgull, eller Rosthaug-gull som de kaller det i frykt for å tråkke i Maaruds bed.

– Betene er noe søtere enn potetene, men passer veldig godt sammen med julerullen vår, sier Isabella Gudem.

Julerullen er i teorien en avlang medisterkake, med diverse krydder for å «piffe opp» smaken.

Noe for alle

Opplæringsleder og «general» for julemarkedet, Kjekshus, lover at det skal være noe for alle som tar turen til landbruksskolen om en uke.

– Vi har alle skolens 670 elever i aksjon, samt lærere. I tillegg har vi flere eksterne utstillere enn noen gang tidligere. Det betyr at nærmere 1.000 personer er i aksjon for å skape gammeldags julemarked med god stemning, frister hun.

Noe for alle betyr at både kvinner og menn, gamle og unge skal finne noe å kjøpe eller bedrive tiden med.

– Her holder jeg på å lage en taburett, som vi skal selge. Litt lenger inn i verkstedet prefabrikkeres elementer til noen «overraskelseskasser», sier byggfag- eleven Thomas Hvidsten.

«Overraskelseskassene» er det meningen at barna som besøker julemarkedet skal kunne sette sammen og ta med hjem til foreldre eller besteforeldre.

Artikkeltags