Vil ha tilbake frukt i skolen

ÉN OM DAGEN: Patrick Thomassen (f.v.) Tuva Marti Grendal og Ola Olafsbye støtter leder Sondre Kvalshaugen Glesne i Modum ungdomsråd: Elevene på ungdomsskolen må få frukt på skolen.

ÉN OM DAGEN: Patrick Thomassen (f.v.) Tuva Marti Grendal og Ola Olafsbye støtter leder Sondre Kvalshaugen Glesne i Modum ungdomsråd: Elevene på ungdomsskolen må få frukt på skolen.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Modum ungdomsråd ber politikerne legge en kvart million kroner på bordet slik at elevene på ungdomsskolene får frukt.

DEL

Det er Sondre Kvalshaugen som leder ungdomsrådet i Modum nå. Han få full støtte fra klassekompisene Patrick Thomasen, Tuva Marti Grendal og Ola Olafsbye.

– Vi ber om bare én frukt om dagen. I alle fall til å begynne med. På sikt ønsker vi oss også varm lunsj, men det går kanskje en generasjon før det skjer, sier 10.-klassingene på Nordre Modum ungdomsskole.

En viktig start

– Det koster bare 250.000 kroner for et helt år, sier Sondre.

– Jeg har regna på det. Skal barneskolen også være med koster det 1,1 million kroner, men jeg tror det er viktigst med ungdomsskolen, sier han.

De fire ungdommene forteller om ulike frokost- og matpakkevaner i ungdomsgjengen. De går i samme klasse og tror at 75–80 prosent har med niste, men at bare seks av ti unner seg frokost hver dag.

– Før så kasta jeg matpakka på vei til skolen, og jeg var nok ikke alene om å gjøre det, innrømmer Ola Olafsbye.

Han og de to andre gutta har eple som favorittfrukt. Tuva synes at pære er best. Hun og Sondre sluker det meste av frukt, mens Patrick og Ola helst står over banan.

Smittsom vane

Ungdomspolitiker Glesne er sikker på at litt frukt vil øke energinivået og dermed prestasjonen på skolen.

– Dessuten er det godt, og jeg tror at det kan gi oss unge bedre vaner. Med én gratis skolefrukt hver dag tror jeg vi også begynner å spise mer frukt utenom skolen. Og det er jo sunt og bra på alle måter, sier han.

Stiller opp

De hadde skolefrukt ut 2013, da de gikk i 8.-klasse. De savner den, og lover å stille opp.

– Bare vi får levert frukten på skolen skal vi ta utdelingen til klasserommene på rundgang.

– Dette er en oppgave ordenseleven tar. Da blir det også et stabilt og rettferdig system, og det skal ikke koste lærere eller andre ansatte på skolen en kalori, forsikrer kvartetten.

Kommunestyret i Modum vedtar budsjettet for 2016 i morgen. Der har de muligheter til å sette av en kvart million kroner til frukt på ungdomsskolene i kommunen.

Artikkeltags