Hvor seint har bonden lov til å bråke?

Greit eller ikke greit?: Skal bonden få kjøre seint og tidlig og på helligdager for å berge avlinga i godværsperiodene? Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Greit eller ikke greit?: Skal bonden få kjøre seint og tidlig og på helligdager for å berge avlinga i godværsperiodene? Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Artikkelen er over 3 år gammel

Når været er godt og avlinga skal berges, må bonden kjøre både seint og tidlig. Er avlinga viktigere enn naboens grillkos?

DEL

I de fleste landbrukstunge kommuner har bønder og naboer levd med en stilltiende avtale om at traktor- og treskedur er helt innafor i onnene – både ut i de seine kveldstimer og på søndagene. For dette handler om livsgrunnlag og å berge avling under omskiftelige værforhold. Til gjengjeld har bonden brukt sitt vett og vist hensyn.

Men denne idyllen begynner å slå sprekker. Nye folk flytter inn og boligfelt popper opp i jordekantene. Bøndene blir færre og større, og skal feie over mer leiejord. Kanskje bruker de også innleid maskinhjelp.

Slo etter elleve

Så hvor går grensa? Tidligere denne uka gikk en stor debatt om dette på den åpne facebooksiden «Oppslagstavle for Sigdal».

En bonde hadde slått gras til halv tolv en lørdagskveld, til irritasjon for en nabo, som hadde sett fram til en rolig utekveld med grilling.

Bygdeposten har ikke fått noen av de berørte partene i akkurat denne diskusjonen i tale, men bonde og Sp-politiker Torstein Aasen mener det handler mye om uvitenhet når folk reagerer på traktorbråk.

– Vi bønder er helt avhengige av været, og når det er noen få fine dager, må vi bare gyve på.

Personlig har han ikke fått klager på sein kjøring.

– Det er helst møkkaspredningen folk reagerer på. Da er det noen som rynker på nesa, sier Aasen.

LES OGSÅ:

Ikke for å provosere

Aasen understreker at også bøndene skal vise hensyn.

– Vi kjører jo ikke for å provosere, men for å sikre avlinger som blir mat. Folk forlanger billig mat, men de skal hverken ha lukt eller støy. Kravet til effektivitet fører også til at vi må jobbe mer og utnytte maskinparkene i de timene vi har til rådighet og været tillater.

Selv om det foreløpig ikke har vært så mange slike konflikter i Sigdal, mener Aasen det er viktig å forebygge gjennom god planlegging.

– Det er viktig å tenke på dette når man planlegger plassering av nye boligfelt.

(Saken fortsetter under bildet.)

Bonde og politiker: Torstein Aasen.

Bonde og politiker: Torstein Aasen.

Storsinn i innhøstinga

Anna Arneberg er fagleder for jordbruk i Modum kommune. Hun mener at publikum må tåle støy fra landbruket.

– Hvis du har bosatt deg på landet, må du tåle traktorkjøring. Det er været som styrer, og jeg vil oppfordre folk til å vise storsinn i innhøstinga.

LES OGSÅ:

Ikke fått klager på bondebråk

Lensmann Terje Hoch-Nielsen sier at det skal være nattero mellom klokka 23.00 og 06.00, og at helligdagsfreden også skal overholdes.

– Det er lov om helligdagsfred og nattero som gjelder. Så vidt jeg kjenner til, finnes det ingen spesielle særregler for enkelte grupper, sier Hoch-Nielsen, som er fungerende lensmann i Modum.

Nattero betyr at nattesøvnen ikke skal forstyrres mellom klokka 23 på kvelden og klokka 06 om morgenen.

– Hvis publikum reagerer på støy, får de kontakte politiet, så kan vi vurdere hvordan det er best å løse dette.

Selv har han aldri registrert at politiet lokalt har mottatt klager på bondebråk.

LES OGSÅ:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken