Spilleavhengig svindlet Nav

ILLUSTRASJONSFOTO: 37-åringen forklarte i retten at han var spilleavhengig. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix

ILLUSTRASJONSFOTO: 37-åringen forklarte i retten at han var spilleavhengig. Foto: Heiko Junge / Scanpix Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

En 37 år gammel mann svindlet Nav og Finn-kjøpere for å finansiere spilleavhengighet. Han visste det var galt, men forklarte i retten at han blir helt kynisk når han spiller.

DEL

I januar møtte en 37 år gammel mann i Kongsberg og Eiker tingrett i Hokksund tiltalt for bedrageri mot Nav på nesten 200.000 kroner, og seks tilfeller av bedrageri på finn.no.

– Blir kynisk

I retten erklærte mannen seg skyldig, og forklarte at han var spilleavhengig. Spillingen tok helt av i årene 2013 og 2015, og han hadde store forbrukslån som han ikke klarte å betale. Han gikk på attføring/arbeidsavklaringspenger og for å skaffe penger til å ordne opp i spilleproblemene, sluttet han å melde inn timer han hadde jobbet til Nav. Han forklarte at han visste det var galt, men at han blir helt kynisk når han spiller.

I lange perioder klarte mannen å holde seg unna spill, men sommeren og høsten 2017 fikk han et tilbakefall. I desperasjon la han da ut flere annonser på finn.no for å finansiere spillingen. Til sammen fikk han seks personer til å sende ham penger uten at de fikk noe varer tilbake. Flere av tingene han annonserte, blant annet en telefon og et nettbrett, hadde han ikke.   

37-åringen forklarte i retten at han synes det er forferdelig at han har lurt seks personer, men at han blir en person han ikke kjenner igjen når han spiller.

Må i fengsel

Retten ser mest alvorlig på trygdebedrageriet, og dette får betydning for lengden på straffen.

– Trygdesystemet bygger på tillit, og samfunnet er avhengig av at stønadsmottakerne innretter seg etter de regler som gjelder for at trygdeordningene skal kunne opprettholdes, skriver dommerfullmektig Cecilie Vålnes i dommen.

I utgangspunktet mener retten at dommen skal ligge på 75 dagers fengsel, men 37-åringen får strafferabatt for å ha tilstått og at saken har blitt liggende hos politiet lenge. Retten reduserer derfor straffen til 60 dagers fengsel.

37-åringen ble forsvart av advokat Knut Fure. Ifølge forsvareren aksepterer 37-åringen dommen, og anker ikke. Utover det har han ingen kommentarer til dommen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken