Flere familier må betale 100.000 kroner mer

Mange familier får store ekstraregninger når bidragsordningen for hvit resept skal skrotes, viser nye tall.

Mange familier får store ekstraregninger når bidragsordningen for hvit resept skal skrotes, viser nye tall. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Når bidragsordningen for hvit resept skal avvikles, vil mange familier miste store summer i støtte.

DEL

ANB:  – Regjeringen bør lytte til høringssvarene og la ordningen bestå. I motsatt fall vil innstramningene ramme skjevt og sosialt uakseptabelt for syke mennesker, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Velter familiebudsjettet

Av 3.508 personer som fikk utbetalt bidrag i perioden juli 2016 til juni 2017, vil 20 familier miste 100.000 kroner eller mer i støtte. Én familie mister over 500.000 kroner, mens 693 familier går glipp av mer enn 10.000 kroner i året. Det er konsekvensen av at regjeringen foreslår å avvikle bidragsordningen for hvit resept 1. januar 2018, ifølge de nye tallene fra Helsedirektoratet.

– Det viktigste er ikke hvor mange som rammes. Det viktigste er at ordningen fanger opp enkeltpersoner som kommer i en helt umulig situasjon. Og for at ikke disse ekstraregningene skal velte hele familiebudsjettet, må man ha veldig god råd, påpeker Andersen.

Hvis du verken får medisiner på blå resept eller noen annen støtte fra det offentlige, kan du i dag søke om å få refundert medisinutgiftene dine fra hvit resept. Etter en egenandel på 1.825 kroner kan staten ta inntil 90 prosent av regningen . Nå risikerer ordningen å bli skrotet.

Rolig tempo

Andersen synes ikke helseminister Bent Høie (H) kommer SV i møte, selv om han i et svar til partiet skriver at det kan være behov for en mer gradvis avvikling av ordningen.

«Jeg vil derfor se nærmere på hvordan ordningen kan innrettes for å ivarera brukere som allerede får bidrag, og som ikke vil få behandlingen dekket av andre finansieringsordninger etter endringer i blåreseptordningen», skriver Høie.

– Fordi det rammer så brutalt, må ta det tas litt sakte. Hvis avviklingen presenteres i et jafs, vil det aldri bli godtatt. Det Høie egentlig sier er at han skal ta fra de syke, men gjøre det i et rolig tempo sånn at det ikke blir så smertefullt det første året, kontrer SV-politikeren.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kritisk: SVs Karin Andersen reagerer på de høye ekstraregningene som vil bli påført pasienter. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Kritisk: SVs Karin Andersen reagerer på de høye ekstraregningene som vil bli påført pasienter. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

På ville veier

Flere enn SV er bekymret for at en fullstendig avvikling av ordningen vil føre til at mange pasienter som i dag får dekket sine kostnader gjennom bidragsordningen, må dekke disse kostnadene selv. Det viser høringsinnspill så vel som andre tilbakemeldinger.

– Regjeringen er på ville veier. Enkeltmennesker med svært dårlig helse og store utgifter faller igjennom hvis ordningen avvikles. Det er farlig ikke å ha en nødventil for ekstreme og spesielle situasjoner, sier hun.

Stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos (Frp) uttalte nylig til ANB at regjeringen ikke har bestemt seg. (ANB)

Artikkeltags