Vi vil ha medisiner, men vil droppe legen

Seks av ti er positive til at farmasøytutleverte legemidler vil gjøre hverdagen litt enklere.

Seks av ti er positive til at farmasøytutleverte legemidler vil gjøre hverdagen litt enklere. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Seks av ti er positive til at apotekene vil gjøre det enklere for oss.

DEL

Det viser en undersøkelse om apotektutleverte legemidler som Norstat har gjort for Apotekforeningen. Den nye ordningen betyr forenkling og bedre tilgjengelighet for pasienten.

– Tallene bekrefter at oppslutningen om denne ordningen er god. Jeg tror også dette er et uttrykk for at folk mener de kan ta et større ansvar for egen helse enn det som er tilfellet i dag, sier administrerende direktør Per T. Lund i Apotekforeningen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Sparer tid

Lund skal legge fram den ferske Norstat-undersøkelsen i regi av Apotekforeningen på et temaseminar onsdag.

En utvidet bruk av farmasøytene vil spare mange for venting og besøk til fastlege.

– Ordningen med farmasøytutleverte legemidler gjør livet litt enklere for enkelte pasienter, det gir økt pasientsikkerhet og er en fornuftig bruk av farmasøytenes kompetanse. Dette er altså et legemiddelpolitisk kinderegg, sier Lund.

Seks av ti er positive til at farmasøytutleverte legemidler vil gjøre hverdagen litt enklere, mens syv av ti har tillit til at det vil være trygt å bruke de legemidlene som tas inn i ordningen.

– Dette er trolig uttrykk for at man har generelt høy tillit til helsemyndighetene samtidig som man stoler på at det er trygt å handle legemidler i apotekene, påpeker Lund.

Føler seg trygge

Tre av fire har god tillit til at de apotekansatte kan gi den informasjonen som trengs om de aktuelle legemidlene.

– Dette bekrefter at de aller fleste vil føle seg trygge med farmasøytutleverte legemidler, sier Lund i Apotekforeningen.

Regjeringen vil at farmasøytenes kompetanse skal brukes mer effektivt både i apotekene og i helsetjenesten. Det innebærer blant annet å gi befolkningen enklere tilgang til noen legemidler som nå er reseptpliktige samtidig som pasientene får god veiledning i hvordan legemidlene skal brukes.

Travle folk

Foto:

– Det finnes en del legemidler som nærmest av gammel vane er reseptpliktige, men som egentlig ikke burde kreve legekonsultasjon og resept. Folk kan selv, i samråd med en farmasøyt, avgjøre om legemiddelet er egnet behandling. Dette gjør det enklere og samtidig trygt, påpeker Per T. Lund.

Han synes det er interessant å se at det er 30-50-åringene som er aller mest positive til den nye ordningen.

– Dette er ofte travle mennesker som i tillegg er opptatt av egen og barnas helse. (ANB)

Artikkeltags