Trenger flyktningvenner

ØNSKER GUIDER: Tone Anne Rundtom, leder av Røde Kors i Krødsherad, håper kryllingene vil melde seg som flyktningguider.

ØNSKER GUIDER: Tone Anne Rundtom, leder av Røde Kors i Krødsherad, håper kryllingene vil melde seg som flyktningguider.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

– Nå har du muligheten til å hjelpe flyktninger i gang i samfunnet og knytte langvarige vennskap, sier Tone-Anne Rundtom.

DEL

Krødsherad Røde Kors ønsker å rekruttere flyktningguider som kan gjøre overgangen til et nytt liv og lokalsamfunn litt mykere for kommunens nye innbyggere.

Det handler først og fremst om å gi hjelp til aktiviteter på fritida. Møtet mellom flyktning og guide skal være uformelt og ikke koste noe.

– Man gjør ting begge trives med, som å gå tur, handle, lage mat eller bare prate og være sammen, sier Rundtom, som er leder i Krødsherad Røde Kors.

Særlig tror hun det vil være et behov for å jobbe opp mot minoritetsspråklige barn, når det planlagte mottaket for mindreårige på Noresund blir tatt i bruk.

LES OGSÅ: Bygda i ryggen

Kurs på kurs

Første trinn på veien mot å bli flyktningguide, er å gjennomføre de tre grunnkursene i Røde Kors. Det vil si Introduksjonskurs, Norsk Grunnkurs Førstehjelp og Psykososialt Førstehjelpskurs.

– Vi arrangerer disse kursene nå i høst. Introduksjonskurset er allerede 7. september. Så dette er en gyllen mulighet til å komme i gang. Kursene er åpne for alle, og det er ingen krav til å være Røde Kors-medlem i utgangspunktet, påpeker Rundtom.

Ungdom med «lappen»

Selv om Rundtom ønsker seg flyktningguider i alle aldre, har hun et håp om at det også melder seg noen blant den yngre delen av befolkningen, siden det vil komme en del mindreårige til kommunen.

– Vi skulle gjerne hatt tak i noen ungdommer, men de bør ha sertifikat. De som er interessert, kan ta kontakt med oss i Røde Kors.

Guidene forplikter seg til noe frivillig innsats. De inngår en avtale med Røde Kors, men innholdet i avtalen kan de påvirke selv, og det kan styres av interesser og behov.

For flyktningenes del er det helt frivillig om de skal ha en guide eller ikke.

LES OGSÅ: 21 flere flyktninger til Krødsherad

Bofellesskap for enslige mindreårige

Villa Fjellgløtt står klar til å ta imot seks enslige mindreårige flyktninger fra 1. november.

Barnevernspedagog Mona Høgli er ansatt som leder for det døgnbemannede bofellesskapet.

I tillegg skal det ansettes flere folk som skal bemanne Villa Fjellgløtt. Til sammen dreier det seg om seks-sju årsverk. Det vil alltid være to stykker til stede på dagtid, og én nattevakt.

– Vi har hatt bra med søkere til stillingene og er i ferd med å gjennomføre intervjuer nå, sier Anne Marit Tangen, sektorleder for helse og omsorg.

For øyeblikket er det ikke avgjort når ungdommene vil komme, for IMDI har en del etterslep på sin saksbehandling. I utgangspunktet dreier det seg om ungdommer i alderen 16-18 år, men Tangen sier at de vil se an behovet.

LES OGSÅ: Her blir det ny jobb til 80

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken