Gå til sidens hovedinnhold

Fastlegen på ferie? Du får medisinene du må ha likevel

Artikkelen er over 2 år gammel

Kommunelege Beate Smetbak sier at selv om fastlegen har ferie, så skal alle få resepter på sine faste medisiner også i sommer.

Hun sier dette etter at en leser har kontaktet Bygdeposten, og uttrykt stor bekymring over ikke å få det vedkommende trenger av medisiner i Krødsherad i sommer. Det som følge av at fastlegen er på ferie.

Leseren sier årsaken er at kommunens to leger ikke skriver ut resepter til andre enn sine egne pasienter.

– Får det de må ha

– Det stemmer ikke. For begge legene i kommunen skriver ut resepter på foreskrevne medisiner til dem som trenger det. Selv om det ikke er deres egne pasienter, sier kommunelege Beate Smetbak.

Alle som har fått foreskrevet nødvendige faste medisiner som blant annet allergi- hjerte og blodfortynnende medisiner får dermed dette som vanlig, uavhengig av om pasientenes fastlege har ferie eller ikke.

Les også

Intet avklart på Jafstomta

 

Restriktive på smertemedisiner

– Legene må derimot være restriktive når det gjelder resepter på sterke smertestillene medisiner, som pasientene har fått av sin fastlege tidligere. Som et eksempel på dette: Om en pasient har fått 20 smertestillende tabletter for en periode på en uke og har brukt dem opp før tiden, er det ikke bare å skrive ut nye. Spesielt ikke for en lege som ikke kjenner pasienten, sier Smetbak.

Om det er akutt behov for smertestillende medisiner, sier hun pasientene derfor først må gjennomgå en undersøkelse hos den legen som skal skrive ut resept på medikamentene.

– Så langt jeg vet, har dette fungert greit, sier Smetbak.

Ny undersøkelse

For å unngå misbruk, sier kommunelegen at alle landets leger må være restriktive når det gjelder resepter på vanedannende smertestillende medisiner.

– Generelt må folk derfor inn til en ny legetime dersom de ønsker mer medisiner enn hva deres fastlege allerede har foreskrevet dem, sier Smetbak.

Les også

Norges hyggeligste håndverker?

Kommentarer til denne saken