Gå til sidens hovedinnhold

8 av 10 frykter flått og borrelia

Artikkelen er over 4 år gammel

Skal du ta med kjæledyret ditt utenlands, er det et par saker du må huske å ha i orden. 

Vi reiser mer enn før, og vi tar med oss dyrene våre på ferie. Hele åtte 8 av ti hunder og en av tre katter får være med på ferie. Det viser en undersøkelse gjennomført på oppdrag av Bayer Animal Health.

78 prosent av norske hunde- og katteeiere frykter at kjæledyrene deres skal smitte dem med Borrelia. Ellers er kjæledyreiere mest redde for flått, innvolsorm og lopper.

Forebygg smitte

Husk at alle dyr skal være ID-merket og ha helsesertifikat eller kjæledyrpass. I tillegg må dyret ha gyldig rabiesvaksine, med unntak av reiser til og fra Sverige.

Alle hunder må behandles mot revens dvergbendelorm før innreise til Norge. Mattilsynet anbefaler også at man behandler etter hjemkomst. Det er viktig å beskytte dyret mot parasitter som flått og insekter, som kan overføre en rekke ulike sykdommer.

Saken fortsetter under bildet.

 

– Ta gjerne en samtale med en veterinær slik at du får god informasjon om hvordan du kan forebygge mot smitte og kan unngå å ta med deg smitte dit du drar eller få med deg smitte hjem, forteller veterinær Charlotte Søyland.

– I dag finnes det flere gode preparater, både dråper og halsbånd som varer i henholdsvis 1 måned og i 5-8 måneder, og som hindrer flått, lus, mygg, fluer og lopper i å feste seg til dyret. Når parasittene ikke får bitt, reduseres risikoen for smitteoverføring betraktelig. Halsbåndene kan brukes av både hund og katt, og har en smart sikkerhetsmekanisme som gjør at halsbåndet løsner hvis katten henger fast, forklarer Søyland.

Dyreeiers ansvar

For å forebygge eller bli kvitt orm for katt og hund finnes det både tabletter og dråper. Symptomer på orm kan være at dyret klør ellere slikker seg bak, ledd av bendelorm i avføring eller pels, avmagring, glansløs pels, diaré, hoste, brekninger, utspilt buk eller forstoppelse.

For all utenlandsreise med dyr stilles krav til behandling og vaksinasjon. Det er dyreeiers ansvar å sørge for at dyret har fått den behandlingen som regelverket tilsier. En oppdatering av de enhver tid gjeldende innførselsregler av hund til Norge finner du på Mattilsynets sider. (ANB)

Sjekkliste før utenlandsreise

  • Pass og helsesertifikat
  • ID-merking
  • Vaksiner
  • Forebyggende behandlinger av flått og insekter

Dette er flått

  • Det finnes mange ulike typer flått. Den vanligste flåtten i Norge er Ixodes Ricinus, best kjent under navn som for eksempel skaumann og skogflått.
  • Flått er ikke et insekt, men et edderkoppdyr som lever av å suge blod fra vertsdyr som bl.a. katter, hunder, hjortedyr og mennesker.
  • Flått finner man vanligvis i fuktige og skyggefulle miljøer som skog, kratt og hager.
  • Flåtten fester seg på vertsdyr og borer seg gjennom huden for å suge blod.
  • Det finnes ni typer flått i Norge og 9.000 på verdensbasis.

 

Kommentarer til denne saken