Madeleine Letmolie har funnet plassen sammen med Rikke Eriksen og Karen Grønvold på det harde steingulvet i Åmot kirke. Men ingen av dem har planer om å sove.

Pizza og taco

Det er den ene kvelden i året Heggen kirke ikke lukter ærverdig middelalderkirke. Den kvelden i året lukter den varm pizza. Åmot kirke dufter nylaget taco og kapellan Runar Liodden forbereder seg til å drikke årets eneste kopp kaffe.

– Jeg drikker kun én kopp kaffe i året og det er første søndagen i advent. For etter «Lys våken»» trenger jeg noe ekstra for å klare gudstjenesten søndag, sier han.

Rundt 40 barn har funnet veien til Åmot kirke den lørdags kvelden. Kirkerommet er fullt opp av soveposer, ryggsekker og madrasser. Lyden av glade og ivrige sjetteklassinger er absolutt over alt i hele bygningen.

 

Fellesskap

Da staten tok bort forkynnelsen og trosopplæringen fra skolen, fikk kirken bevilget mer penger over statsbudsjettet til å ta over trosopplæringen selv. En av tiltakene var «Lys våken». Det handler om å invitere barna inn i kirken mer på barnas premisser. La de oppdage kirkerommet og være sammen.

– Det handler om å finne fellesskapet gjennom å være sammen, dele et måltid og overnatte i kirken sammen. Kanskje skape en slags familiefølelse her inne, mer enn å bare lære noe, sier trosopplærer Anne-Kjersti Bakke Holberg i Modum.

I Heggen kirke står sokneprest Geir E. Holberg ferdig kledd for en litt kjølig kveld utenfor de tykke veggene til middelalderkirken

– Vi har laget en kjempefin refleksløype rundt kirken, sier han ivrig.

I Åmot kirke skrus alle lysene av inne i kirken, Ivrige barnehender fikler med lommelykter og starter på refleksløypa. I Åmot gjennomfører de den inne.

 

Tro

Sine Kleiv og Malin Myklebost leder ungene gjennom gjemsel i Heggen kirke. Tidligere har kantor Hanna Louise Husøien demonstrert orgelet i kirken for dem.

– Det er veldig bra at vi har juniorlederne. Dessuten er det god læring og erfaring for dem også, mener Bakke Holberg.

Men det handler ikke bare om lek og opplevelser i kirken. For det handler også om tro og opplæring.

– Vi har fått vite masse om kirken og om hvorfor vi har et kors i den, forteller Rikke Eriksen.

– Ja og hvorfor korset er hvitt, fortsetter Maia Lammouz.

Men om «Lys våken» har fått de til å tro mer er kanskje en annen sak.

– Jeg tror litt sånn delvis, sier Rikke Eriksen.

Arrangementet avsluttes søndag med en egen gudstjeneste, etter at Runar Liodden har fått i seg kaffen sin.

Bildeserie

Bilder fra «Lys våken»