Kan få nødvarsel på mobil

Når det piper i telefonen, kan det være et nødvarsel.

Når det piper i telefonen, kan det være et nødvarsel. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Automatisk SMS-varsling ved nasjonale katastrofer.

DEL

Få MittBP for i én måned for bare kr. 1.-

– Vi jobber med saken, men det ligger nok litt fram i tid, sier statssekretær i Justisdepartementet, Gjermund Hagesæter (Frp), til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hagesæter er hentet fra Stortinget for å jobbe med sikkerhet og beredskap i Justisdepartementet.

Ble varslet

Forrige lørdag ble New York rammet av snøstorm og kaotiske tilstander.

Myndighetene måtte etter hvert innføre totalt kjøreforbud i storbyens gater. To ganger i løpet av dagen ble samtlige mobiltelefoner gitt nødvarsel.

Varslingen ble første gang tatt i bruk så langt tilbake i tid som i 1996, etter at en 9-åring ble kidnappet og drept.

– Det er en veldig interessant varslingsmåte. Men vi vil nok legge noen forutsetninger inn i det. Vi ønsker en toveiskommunikasjon der hver enkelt kan kommunisere tilbake hvis det er behov for det, sier Hagesæter.

Personvern

– Vi har også noen utfordringer når det gjelder personvern. Vi må forsikre oss om at det ikke er mulig å hacke seg inn på systemet og sende ut falske meldinger, legger han til.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har fått som oppgave å finne ut hvilke systemer det kan jobbes videre med.

Neste skritt vil være å be om anbud fra eventuelle leverandører.

– Om et omfattende varslingssystem skal innføres gjennom mobilvarsling, blir det også et budsjettspørsmål, poengterer Hagesæter.

Saken er allerede på utredningsstadiet.

Gjermund Hagesæter, statssekretær (Frp)

Teknologien er der

Oslo  20150531.
Frps finanspolitiske talsmann på stortinget søndag ettermiddag Gjermund Hagesæter
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Oslo 20150531. Frps finanspolitiske talsmann på stortinget søndag ettermiddag Gjermund Hagesæter Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto:

Direktør for internett og sosiale medier i IKT Norge, Torgeir Waterhouse, mener dagens teknologi ikke hindrer at dette kan gjøres i Norge.

– Det er mer snakk om hvilke nmåte man vil gjøre det på, rett og slett hvilke mekanismer man eventuelt ønsker å bruke og til hva.

– Kostnadene kan raskt bli dyrere ved ikke å bruke det, men den offentlige etaten som har ansvaret, må stå for kostnadene, påpeker Waterhouse. (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken