– Hvis ingen bruker tilbudene blir de jo borte etter hvert, sier Thomassen (lite bilde) som er direktør på Tyrifjord Hotell i Vikersund.
Han er selvfølgelig klar over at det ikke bare er å åpne dørene så strømmer folket inn. Kvalitet, service og pris må selvfølgelig holde et riktig nivå.
Mens en rekke hoteller opplever nedgang i julebordtrafikken går det på det jevne, eller litt bedre enn i fjor i Midtfylket. De er som andre deler av innlandet vernet for «oljetørken» i de større byene.
Samarbeid
I flere år har hotellet ved fjorden i Vikersund hatt samarbeid med lokale kulturkrefter for å tilby litt ekstra inn mot julebord- sesongen.
– I år har vi en pakke sammen med The Amazing Wannabees. Først kjører de sitt show i kulturhuset, så kommer gjestene til oss for å spise julemat og kanskje få seg en dans eller to, forteller hotelldirektøren.
Lokalt er viktig
Han mener det er viktig at lokale aktører samarbeider til felles beste.
I tillegg til spesialopplegget med show og kalas har de også tradisjonelle julebord, men mange fristes også av for eksempel juletapas.
– Pågangen er som tidligere år, men det er alltids plass til flere, sier Thomassen.
I alt har han 350 restaurantstoler til disposisjon.
«All time high»
– Vi kommer til å slå alle gamle rekorder, forteller hotelldirektør Anne Varden i Quality Spa på Norefjell.
Bare på julebordene for firmaer skal hennes stab mette magen, slukke tørsten og tilfredsstille dansefoten til over 3.200 gjester.
– Spesielt desember er veldig bra i år, forteller hun.
Utfordringen er at bestillinger over nett vokser i omfang og at de har en tendens til å komme nærmere og nærmere arrangement. Det gjør planleggingen ekstra krevende.
Rekord på Haglebu
På Haglebu Fjellstue har de rustet opp lokalene siden forrige julebordssesong. Det ser ut til å ha fristet veldig mange.
– Vi har aldri hatt så stor pågang som i år, forteller en jublende glad Mona Olsen.
Hun starter sesongen 14. november og satser på tradisjonsrikt opplegg, men har også satt av en helg til rakfisklag.
– Vi kan ta imot 130 gjester samtidig, men da begynner det å bli dårlig med både stoler og bestikk, sier hun og ler.
Ekstra hyggelig er det at de øker når naboen Haglebu Feriesenter arrangerer julebord for første gang på mange år.
– Vi skal ha julebord 27. og 28. november og har plass til cirka 120 gjester samtidig, forteller Heidi Sandsbråten.
Begge stedene på Haglebu har plass til flere gjester.
Mer enn halvfullt
Adam Jankowski styrer skuta på Tempelseter Restaurant.
– Vi har kapasitet til 60 gjester samtidig og legger opp til to julebordsfester, men også en søndag med familiemiddag, forteller han.
Også han sper på menyen med litt andre retter enn tradisjonell norsk julemat, og har latt seg inspirere at tyske kjøttretter og suppe fra Sveits.
– Mange bestiller i siste liten, men akkurat nå er det litt over halvfullt, forteller Jankowski.
Populært i Eggedal og Åmot
– Vi kan melde om svært stor pågang her nede i bygda også. Vi skal servere cirka 1.000 gjester fra 20. november til 20. desember, og det er vi superfornøyde med i lille Eggedal, sier Elisabeth Koren Bøle som er daglig leder og vertinne på Eggedal Borgerstue.
– Vi har to store julebordshelger i desember hvor det er helt fullt. Ellers er det mange små og større grupper på hverdagene i hele perioden.
Gjestene er tilreisende fra Drammen og omegn som også koster på seg en overnatting i Eggedal.
Den sjarmerende Sundhaugen i Åmot har også bra pågang, forteller Inger Hansen.
– Vi har mange som allerede har bestilt både julelunsj og julebord, men har plass til alle. Dessuten tror jeg nok vi har den beste maten, sier hun og ler.
Det har kapasitet til 50 personer om gangen.
Alltid noe nye
I Hokksund kan Roar Sanden & Co. på Sanden Hotell ta imot 180 gjester samtidig.
– Det ser veldig bra ut i ordreboka og vil ligger godt an i løypa, forteller han.
Han har i likhet med de fleste andre i distriktet hovedvekt på gjester fra nærområdet, men også fra andre steder.
– Det er mange fra både Drammen og Kongsberg. I år har vi også fått bestilling fra en stor nasjonal forretningskjede og et regionjulebord for en større aktør innen dagligvaren.
– Selv om de fleste har kort vei til oss, kommer det alltid noen nye, sier Roar Sanden.