Bruk hodet når du pakker bilen!

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Selv en løs iPad i baksetet kan ta liv.

DEL

En hyggelig julegave kan bli et livsfarlig prosjektil hvis du pakker bilen feil på tur til juleferie. Statens vegvesen ber folk bruke hodet når de pakker bilen i julestria. Selv en løs iPad i baksetet kan ta liv.

Fullastede biler er et vanlig syn i juletrafikken. Julegaver, bagasje, skiutstyr og annet er med når vi skal besøke familien eller drar på hytta.

– Ved en ulykke eller bråbrems vil usikrede gjenstander bak eller oppå bilen slynges framover, og utgjøre en stor fare for både sjåfør og passasjerer. Mangelfull og dårlig sikring av last førte til at skadeomfanget ble større i om lag 20 dødsulykker de siste fem årene, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Han forteller at Vegvesenet kjenner til ulykker hvor personer har overlevd den første kollisjonen, men har omkommet etter å ha blitt truffet av usikret last inne i bilen 

– Dessverre har usikret last i fri fart framover etter en kollisjon tatt liv som ellers ville vært spart på veiene. Lovverket er klart – all last skal sikres forsvarlig og forskriftsmessig før du starter kjøringen, poengterer vegdirektøren.

Det er store krefter i sving under en kollisjon. Noe så hverdagslig som en handlepose i baksetet farer framover med en kraft på over 150 kilo i en kollisjon i 50 kilometer i timen. Øker farten, øker også kraften ytterligere.

En iPad veier om lag 0,6 kilo. Usikret i baksetet vil denne treffe seteryggen foran med en kraft på 18 kilo ved en bråstopp i 50 km/t. Dersom farten økes til 70, vil kraften fordobles til 36 kilo. Når hastigheten dobles, firedobles kraften. Da blir en iPad i ungenes hender, et «hammerslag» på 144 kilo i seteryggen eller i bakhodet.

– Det bør folk tenke på når de slenger inn handleposen eller en bag i baksetet. Laptoper, iPader og videoskjermer må enten fastmonteres eller vente til man er framme. Vi vil at alle kommer seg trygt hjem til jul, uttaler Terje Moe Gustavsen.

Last bilen riktig

* Store gjenstander skal plasseres i bagasjerommet eller sikres i en boks eller et bagasjenett. Oppbevar små gjenstander i hanskerommet eller under setet.

* Legg de letteste gjenstandene øverst, men bare opp til nakkestøttene på baksetet. Tunge ting skal så lavt som mulig i bilen.

* Ikke oppbevar gjenstander på hattehyllen.

* Pass på at du ikke stabler bagasjen slik at sikten hindres.

* Lasten skal fordeles fra side til side så godt det lar seg gjøre, og legg de tyngste gjenstandene nederst, i midten og så langt foran som mulig.

* Ved transport av lang og tung last kan du legge baksetet ned.

* Bruk innebygde kroker der det finnes for å hindre at tung last sklir inn i baksetet og ødelegger det. Bruk tilbehør som gjør både lastingen og sikringen av lasten enklere, som stropper, beskyttelsesnett, lasteholdere, takstativer og takbokser.

* Skiboks gir ekstra plass, men egner seg best til lette gjenstander. En tung skiboks på taket endrer bilens kjøreegenskaper, spesielt i svinger. Følg instruksjonsheftets anvisninger om maksimal last (vanligvis 40-90 kg).

(ANB)

Artikkeltags