– Jeg tror mange menn er redde for hva andre vil tenke om dem, eller at de skal skuffe noen, hvis de dropper julegavene. Det virker som at vi tror at juletreet må drukne i gaver for at julen skal være vellykket, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Uten ønsker til jul

I undersøkelsen som er gjennomført av Respons Analyse for DNB, svarer fire av ti menn at de kunne tenke seg en jul helt uten gaver. Én av fire kvinner svarer det samme. På spørsmål om hva å rangere hva som er viktig i julen, havnet gavene langt nede på listen blant mennene. Én av fire svarte at de ikke ønsket seg noen ting til jul.

– Det som troner på toppen er tid sammen med familie, god mat og det å kunne slappe av. Alt gavehysteriet er jo bare med på å fjerne oppmerksomheten fra det de egentlig ønsker seg, mener Sandmæl.

Ønsket om å droppe gavene helt følges derimot ikke helt opp. I år skal nemlig mennene bruke mer penger enn kvinnene på julegaver, ifølge flere undersøkelser. Mens mannen skal bruke cirka 2.450 kroner i snitt, ligger kvinnens snittforbruk på cirka 2.250 kroner.

Holde igjen

– Det er barna våre som får de dyreste gavene, og de kommer fra foreldre og besteforeldre. Det er vi voksne som styrer haugen av gaver. Hva med å ta en prat med dine nære om å holde litt igjen i år? Man kan jo for eksempel bytte ut noen av gavene med kvalitetstid sammen, foreslår forbrukerøkonomen.

Det virker som at vi tror at juletreet må drukne i gaver for at julen skal være vellykket.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom

Sandmæl har hørt om barn som ikke engang orker å pakke opp alle gavene sine.

– Tenk gjennom hva barnet ditt trenger. Det kan være nye ski eller en vinterjakke, og da er det ikke galt å kjøpe brukt. Opplevelser og kvalitetstid sammen er også en veldig fin gave å gi til barna, anbefaler hun.

Saken fortsetter under bildet.

Nyttig gave

Ofte måles julegavene etter hvor mye de koster. Det er ikke nødvendig, ifølge Sandmæl.

– Små barn aner ikke om gaven koster 50 eller 1.000 kroner. Så finner man noe fint som ikke koster så mye, holder det. Ønsker man å gi en nyttig gave til barnet, kan pengegaver, som for eksempel til boligsparing, være en god idé, mener hun. (ANB)