Nordmenn ønsker seg opplevelsesgaver og hjemmelagde julegaver fremfor tradisjonelle materielle gaver. Det viser en ny undersøkelse.

– Våre tall viser at vi, på en liste over gavetyper, velger opplevelsesgaver og hjemmelagde gaver fremfor tradisjonelle materielle gaver.

Det sier prosjektansvarlig for Norsk juleindeks i MatPrat, Ragnhild Kolvereid.

Undersøkelsen baserer seg på et representativt utvalg som har svart på hvilken gavetype de setter mest pris på å få. Og det er noen interessante forskjeller blant folk.

– Vi ser at menn i større grad ønsker seg harde gaver og gaver med ledning enn kvinner. Kvinnerønsker seg i større grad opplevelsesgaver og hjemmelagde gaver, uttaler Kolvereid.

Det er også forskjeller mellom generasjonene. De yngste ønsker seg i større grad harde gaver enn de over 60 år. Forskjeller finner vi også i de ulike delene av landet.

– 39 prosent av de som bor i Nord-Norge ønsker seg hjemmelagde gaver, mot bare 7 prosent av de som bor i Midt-Norge. Hvorfor det er slik, er ikke godt å si. Vi ser også at nesten samtlige av de som velger seg gaver med ledning er bosatt på Østlandet, mens det er flere regioner hvor ingen setter denne gavetypen høyest, avslutter Ragnhild Kolvereid.

Nesten halvparten av de som bor på Sørlandet ønsker seg opplevelsesgaver – klart høyest av landsdelene. (ANB)