(Eikerbladet)

Ti årsjubileet gjør at prestisjen ved å hente hjem seierstrofeet er større enn noensinne.

Fem lag

Årets utgave av 59 grader nord – Hokksund by- og laksefestival står for døren. Eikerbladet har møtt laglederne for de fem lagene og alle er samstemte: I år blir det viktig å vinne!

Bykampen er blitt en publikumstreffer under festivalen. Byens innbyggere går mann av huse for å følge lagene. Som tidligere har ikke akkurat folk stått i kø for å delta, men når det hele blåses i gang lørdag klokken 13 regner alle laglederne med at de har et fullt lag bak seg.

– Det er jo litt sånn at vi må lokke og «true», men de fleste lar seg overtale. Det er jo bare moro, selv om det underveis er nok alvor, sier lagleder for rødt lag, Arne Kåre Syverud, som innrømmer at han tok på seg laglederjobben i år igjen for å slippe å være med sjøl.

 

Bydelene

Slaget om Hokksund er en kamp mellom bydelene. Lagene har fått hver sin farge, og slik stiller de på startstreken utenfor rådhuset lørdag 12. august:

  • Rødt: Hokksund vest, Sundmoen
  • Blått: Røren
  • Gult: Ullern, Vendelborg, Strømbo
  • Hvitt: Loesmoen
  • Oransje: Frognes, Gressbanen, Fiskebru, Frognes
  • Grønt: Gamle- Hokksund, Lerberg, Horgen.

Tone Nordlie har i alle å stått bak og trukket i trådene for at slaget om Hokksund skal bli så vellykket som mulig.

– Det hele handler om å finne folk som vil by litt på seg sjøl, sier hun til Eikerbladet.

Derfor ønsker de at helt vanlige hokksundinger skal være med. Konkurranseinstinktet blir jo vekket hos de fleste, men blir det for mye alvor, er erfaringen at det blir vanskeligere å få med folk.

– Dette er et fabelaktig arrangement som samler liten og stor i Hokksund. Jeg tror det skaper identitet, det skaper samhold og en følelse av å høre hjemme på et sted.

 

Må ha rotfeste

Bykampen er nemlig kun åpen for folk som bor i Hokksund eller har bakgrunn fra Hokksund.

– Det synes jeg også er viktig, sier Tore Nordlie.

Vestfossingene har sin marken, i Skotselv er det Pumpefestival; vi i Hokksund har bykampen. Den skal være en kamp mellom folk fra byen. Er det en dag utflyttede hokksundinger vil hjem en tur er det under laksfesivalen og bykampen. Det er blitt en happening alle vil være med på, sier hun.

Bildeserie

Allsang på Sanden

Fra 2015:  

Italia

Merkelig nok kom ideen til bykampen fra en liten by i Italia. Daværende rådmann Jostein Barstad hadde vært i byen og sett hva den gjorde for å skape samhold. Tanken tok han med seg hjem, og slik oppsto konkurransen mellom bydelene i Hokksund.

Jubileum

Nå er det 10. året, og «alle» vil slå Røren som har vært mestvinnende.

– Det kommer jo av at de trener oppe i høyden, sier en lattermild lagleder Jørgen Borgersen, som lover skikkelig kamp mot de blå fra Røren.

Premien for å vinne er muligens en pokal, men mest heder og ære. I sammendraget inngår også lørdagskveldens korslag, slik at det slett ikke er avgjort etter de fysiske øvelsene tidligere på dagen. Flere av laglederne kan fortelle at resultatlisten er blitt snudd på hodet etter at korene fra bydelene har vært i ilden.