Det har blitt desember, og like sikkert som at det tikker mot nok en jul senkes prisene på typiske julevarer i butikkene. Særlig hos Kiwi, Extra og Rema 1000 preges førjulstiden av «priskrig».

– Det blir litt ekstra arbeid. Bare så langt i dag har jeg byttet prislapp tre ganger på pepper- og kransekaker, sier Lennart Lindberg hos Kiwi Vikersund.

Ny pris hver time

De absolutt fleste varene i butikken har såkalt digitale prisskilt. Hver eneste time oppdaterer kjeden prisene fra sentralt hold, som gjør at også butikken i Vikersund følger med på den siste utviklingen.

Men noen varer prises manuelt – med større plakater, som skal gi kunden tydelig beskjed om at her er prisen satt ned.

– Det har altså ført til ganske mange nye lapper hittil i dag, sier Lindberg da Bygdeposten møter han litt etter klokka 12 tirsdag.

 

«Same procedure as last year»

Lindberg ler litt av hele situasjonen. Han mener det til en viss grad kan minne om «Grevinnen og hovmesteren».

– Det er jo samme prosedyre som i fjor, så da har vi selve handlingen på plass, sier han og småler.

– På den mer seriøse siden handler det jo om at det er tøff konkurranse i dagligvarebransjen, og særlig i lavprissegmentet. Her ønsker Kiwi å være aller billigst, og nå har vi satt ned prisen på 30 typiske julevarer. Det kommer til sjuende og sist forbrukeren til gode, som kan fylle handlevogna fullere, uten å betale mer.

Lindberg poengterer samtidig at seinest i forrige uke satte Kiwi ned prisen på over 270 ulike varer.

– Vi jakter stadig laveste pris, både på julevarer og alt annet.

Vil unngå gi-bort-pris

Selv om det altså er priskrig, og du finner ekstremtilfeller som Edamer-ost for 57 kroner, har ikke den lokale Kiwi-sjefen særlig tro på at det vil gå like langt som vi tidligere har sett eksempler på.

– Det er ingenting som tyder på at det blir mulig å kjøpe surkål for en krone, sier han.

Det er butikksjef Espen Lund hos Extra i Vikersund enig i.

– Samtidig er det aldri godt å vite. Hvis noen starter å dumpe prisene, føler vi andre etter. Men personlig håper jeg at det ikke blir like vilt som vi har sett tidligere, sier han.

LES OGSÅ: Det flommer over av pakker

(Saken fortsetter under bildet)

 

Lund mener at det også handler om respekt for dem som har produsert maten.

– Det står ofte en bonde og ser at kvalitetsmaten blir solgt for gi-bort-pris. Det er ikke noe moro, mener Lund.

– Så er det viktig å poengtere at hvis det skulle skje, taper ikke bonden. Det er bunnlinja vår det går utover, sier Lindberg.

Bygdeposten har vært i kontakt med Rema 1000 i Vikersund, som av ulike grunner ikke kunne uttale seg om priskrigen tirsdag.

 

Ingen «uetiske priser»

De to lokale butikksjefene ser ut til å følge signalene fra de «høye butikkherrer». Allerede mandag gikk nemlig Coops kommunikasjonsdirektør Harald Kristiansen ut og advarte mot «uetiske priser».

– Jeg håper og tror vi denne gangen ikke kommer ned til uetisk lave priser der svineribbe går for 16 kroner kiloet. Det var et prisnivå som var uverdig i forhold til arbeidet produsentene legger ned med maten, sier Kristiansen til VG.

Også Norges Bondelag advarer mot en for tøff priskrig. De liker dårlig at surkål selges for fem kroner pakka, eller at kålrot går for sju kroner.

– Det er like ille som å selge svineribbe til under 20 kroner kiloet. Vi snakker om en pris som er under den kostnaden det medfører for bonden å produsere denne kålroten, sier bondelagsleder Lars Petter Bartnes til VG.