Gå til sidens hovedinnhold

Den stoooore lærlingtesten

Artikkelen er over 3 år gammel

Loyd Pettersen (18) kjempet seg opp de 1.078 trappetrinnene i Vikersundbakken og ble ønsket velkommen av Albert Kr. Hæhre.

Så flatet han ut på grusen bak sjefen.

41 nye lærlinger møtte opp på spahotellet Norefjell for å ta fatt på en ny epoke i livet. Etter to år på videregående skole, hadde de fått lærlingkontrakt i BetonmastHæhre og Hæhre Entreprenør.

Stor pakke

Etter å ha møtt opp på Norefjell, fikk de en innføring i hva som venter dem, og hva som forventes av dem de neste årene. Allerede første dag fikk alle sikkerhetskurs, Hæhres infokurs og være med på HMS-innføring.

Så det var sosiale aktiverer som sto på programmet, både med teambuilding og gocart-kjøring.

Dag to var det førstehjelpskurs, kontraktskriving, utdeling av arbeidstøy og omvisning på anlegget på Vikersund. Også kommende arbeidsfolk må ha mat. Det var likevel noen som rynket på nesa da det gikk opp for dem at lunsjen skulle serveres på toppen av Vikersundbakken. Og at alle måtte gå de 1.078 trappetrinnene til toppen.

18-åringen Loyd Pedersen fra Mo i Rana var ikke først opp trappene. Ikke var han sist heller. Men at det skulle bli en slik fottur for å få lunsj, hadde ikke den kommende betongarbeideren sett for seg.

– Nå er jeg glad jeg har slutta å røyke. Men jeg angrer på at jeg begynte, sa han til at.no mens han lå i pukken og hev etter pusten og gliste.

Han skal jobbe på E6 i hjemfylket Nordland.

Lærlingene er viktige

– Vi prøver å etablere en kultur som lærlingene også skal bli en del av så fort som mulig. Det handler både om måten vi jobber og tenker, sier Albert Kr. Hæhre.

Selv sto han på toppen av overrennet i Vikersundbakken og ønsket alle lærlingene velkommen da de kom til topps. Han er opptatt av at alle lærlingene skal ha en så meningsfylt lærlingperiode som overhodet mulig. Å bli oppfattet som en seriøs og god læreplass er viktig for gründeren.

Nivået på lærlingene våre har vært enormt høyt de siste årene. Målet er at vi skal beholde flest mulig av lærlingene også når de har fått fagbrevet.

Albert Kr. Hæhre

 

Seks fag

De nye lærlingene reiste rett ut på jobb etter introduksjonen. De fleste kommer fra VG2 anleggsteknikk og skal ut i lære i seks forskjellige fag.

Den største gruppen er 13 maskinførere, åtte skal på dagsprengning, sju i tunnel, mens det er fire lærlinger på betongfag, grunnarbeider og reparatør.

– Vi har vært ute og snakket med nesten 400 skoleelever i forkant av dette opptaket. Største utfordring har vi med å finne gode søkere til betong- og grunnarbeider, sier Espen Holte som er lærlingeansvarlig i Hæhre Entreprenør.

BetonmastHæhre har hatt en klar strategi i mange år for lærlingene, både for å sikre tilgang til kvalifisert arbeidskraft i bransjen og finne de beste søkerne til eget firma.

Samarbeid

Fra neste år vil BetonmastHæhre-selskapene, Hæhre Entreprenør og Isachsen Anlegg, kjøre felles opplegg for sine lærlinger. Nå har de to bedriftene nesten 100 lærlinger tilsammen.

De aller fleste lærlingene går et toårs lærlingeløp. Opplegget Hæhre Entreprenør nå kjører med å samle alle lærlingene, har de brukt i tre år.

Det er med på å skape samhold i lærlingegruppen samtidig som de som skal følge dem, får en god mulighet til å bli kjent med dem.

Store jobber

BetonmastHæhre og Hæhre Entreprenør har fått mange store prosjekter den siste tiden. Et av disse prosjektene, ny E18 mellom Rugtvedt og Dørdal i Telemark for Nye Veier, skal ha 17 lærlinger.

Alle de kommende maskinførerne skal alle innom beltegraver, hjulgraver, hjullaster og dozer i løpet av det første året. Hjulgraver og dozer har vært vanskelig å rekruttere gode maskinførere til. Nå har Hæhre Entreprenør 34 dozerførere. Av disse er 13 enten lærlinger eller tidligere lærlinger i bedriften.

Store forventninger

Noen av lærlingene som begynte på jobb nå i begynnelsen av september, er bare 16 år.

Dermed blir det en brå overgang til voksenlivet for mange av dem.

– Det blir spennende, og jeg håper det blir kjekt, sier Endre Skjelnes (18) fra Kvinnherad i Hordaland.

FAKTA

Denne artikkelen ble først publisert av fagmagasinet at.no. Bygdeposten gjengir den med tillatelse fra journalist og fotograf Espen Braata i at.no

Bildeserie

Lærlingtesten

 

Kommentarer til denne saken