Gå til sidens hovedinnhold

Lei av å tape igjen og igjen

Artikkelen er over 5 år gammel

– Vi har ikke sjans til å vinne jobber når vi kjemper mot utlendinger som ikke følger norske spilleregler.

Det sier Albert Kr. Hæhre til Bygdeposten.

Hæhre Entreprenør har hevdet seg godt i en rekke anbudskonkurranser der det ligger prosjekter i milliardklassen i potten. Men, en andreplass er som kjent plassen til den første taperen. I VM og OL gir den plassen en sølvmedalje. I konkurransen om store veikontrakter gir det bare millioner i utgifter.

– Det er helt i orden at vi taper en anbudskonkurranse, men da må vi konkurrere med like forutsetninger, sier Hæhre.

LES OGSÅ: Hæhre overtar «hastejobber»

Juks?

Det er mange utenlandske konkurrenter han mener slipper for lett unna norske kontrollmyndigheter.

– Når vi hyrer inn to fly for å frakte våre ansatte på jobb i Nord-Norge, transporterer dem til en flott brakkerigg med de fleste fasiliterer og en rekke måltider per dag, sier det seg selv at det koster penger, forklarer han.

Hæhre påpeker at ikke alle, men for mange, av de utenlandske konkurrentene unngår slike krav til behandling av sine ansatte på snedig vis.

– De ansatte fra utlandet melder flytting til det stedet anlegget er. Dermed slipper arbeidsgiver å holde kost, losji, overnatting og transport, sier Hæhre.

LES OGSÅ: Har du hørt om «Hæhre-airlines»?

Enorme forskjeller

De store kontraktene er blitt større og større. Etter mange års kamp, blant annet fra norske entreprenører, har vi de siste årene sett at det er blitt en mer helhetlig samferdselspolitikk.

– Vi som følger spillereglene, har en kostnad per ansatt som er minst 100 kroner høyere per time en mange av utlendingene som trikser. Hvis jobben er på 800.000 arbeidstimer, sier det seg selv at vi har store utfordringer, forklarer Albert Kr. Hæhre.

Nå håper han både oppdragsgiverne og kontrollmyndighetene tar grep.

– Hvis ikke går de norske seriøse aktørene dukken, med alt det innebærer av tapte arbeidsplasser og kompetanse.

LES OGSÅ: Tapte mot østerrikere

Kjent problem

Forbundssekretær Steinar Rindhølen i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) forteller at de gjør alt de kan for å bekjempe urettferdige konkurransevilkår.

– Vi ser at flere utenlandske aktører ikke følger forskriften om lønn og arbeidsvilkår i offentlige anskaffelser. Det går særlig på antall arbeidstimer og tillegg for skift, overtid og ulempetillegg, forteller han.

I den norske overenskomsten trekkes de ansatte ifølge ham tre kroner døgnet for losji. Det skal også gjelde for alle entreprenører som utfører arbeid for det offentlige.

– Vi har sett flere eksempler på at ansatte i utenlandske selskaper trekkes 6.000 kroner per måned, forteller han.

Også han etterlyser bedre kontroll og bedre kontrakter som kan hindre skjevheter i konkurranseforutsetningene.

LES OGSÅ: Hæhr(e)-føreren

Nummer 299

Ifølge en oversikt fra Dagens Næringsliv er Hæhre Entreprenør AS rangert som den 299. største bedriften i Norge med en omsetning på litt over to milliarder kroner i 2015. Året før var de på 235. plass med en omsetning på nesten 2,5 milliarder kroner. Årsresultatet i 2015 var 77 millioner kroner. I 2014 endte det på 96 millioner kroner.

LES OGSÅ: Romleir uten Hæhres vitende

Felles bekymring

Administrerende direktør Bettina Sandvin i Vegdirektoratet forteller at de gjør alt de kan for å forhindre sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

– Det er meget krevende å kontrollere dette. Når vi avdekker noe, er det oftest knyttet til brudd på tariffavtaler, sier hun.

Målet er at alt skal være redelig og gi grunnlag for like konkurranseforhold.

– Det er ikke slik at alle utenlandske selskaper er kriminelle, mens alle de norske er lovlydige. Uansett skal vi behandle alle likt.

Hun forteller at de ofte får tips om uregelmessigheter, men at det er vanskelig å dokumentere og bevise at det er noe feil, forklarer hun.

HÆHRE

  • Hæhre Entreprenør AS ble grunnlagt av Albert Kr. Hæhre i 1974, og har siden da utviklet seg til å bli en betydelig aktør innen vei- og anleggsutbygging.
  • Sammen med datterselskapene Hæhre Mek. Verksted AS, Hæhre Maskinutleie AS, Hæhre Gulvstøp AS, Hæhre Auto AS og Zenith Survey tilbyr de et bredt spekter av produkter og tjenester.
  • Samlet teller selskapet over 1.200 ansatte.

 

Kommentarer til denne saken