Gå til sidens hovedinnhold

Ja til poseavgift!

Artikkelen er over 4 år gammel

Det blir innført en miljøavgift på plastposer, men ikke i statlig regi.

Regjeringen er positive til at bransjen selv skal forvalte et miljøfond.

– Med etablering av Handelens miljøfond slår vi to fluer i ett smekk: Vi oppfyller EUs direktiv om reduksjon av plastposer samtidig som vi får et målrettet miljøvirkemiddel mot plastforsøpling, sier administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Virke.

Hun opplyser at fondet kan brukes både til å fremme mer miljøvennlige og færre plastposer og til oppryddingstiltak, ikke minst av plast som kommer inn fra havet og forsøpler norskekysten.

Madsen sier til NTB at en avgift på 50 øre per plastpose skal øremerkes miljøfondet. Ifølge Virke vil det i så fall bety rundt 400 millioner kroner i året.

Regjeringen måtte for to år siden, etter sterke protester, skrinlegge en statlig plastposeavgift.

– Virke og handelen mener at en løsning med plikt til å ta betalt for plastposer og øremerket betaling til handelens miljøfond er det som gir best miljøeffekt, sier Madsen.

Virke håper plastposeavgiften kan innføres fra nyttår. Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) sier han har hatt dialog med bransjen i nesten ett år om saken.

– Utgangspunktet er jo et EU direktiv som skal gjennomføres. Da har det vært viktig å ha dialog med bransjen om hvordan de mener dette beste kan gjennomføres. Her har bransjen foreslått å legge på et vederlag ved salg av plastposer. Det ser vi positivt på, sier Helgesen til NTB.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) roser Virke og handelsnæringen for initiativet.

– Det er strålende at Virke og handelsnæringen selv ønsker å gå foran, da dette kan gi viktige resultater. Det er dessverre blitt vanligere og vanligere i miljøpolitikken at næringslivet går raskere fram og er mer ambisiøse enn politikerne, sier De Grønnes nasjonale talsperson og stortingsrepresentant, Une Bastholm.

Hun understreket at en slik ordning ikke må bety at regjeringen kan lene seg tilbake.

– Ved siden av klimaendringer er plastforurensning en av vårt tids absolutt største utfordringer. Hvis ingenting gjøres, vil det innen 2050 være mer plastsøppel enn fisk i verdenshavene, sier Bastholm.

Også Greenpeace Norge roser handelsnæringen.

– Greenpeace hadde håpet at avgiften ville bli satt til 1 krone per plastpose, men 50 øre er en god start. Vi gratulerer bransjen med dette initiativet, som virkelig kan monne, og håper flere, som fiskeri- og havbruksbransjen, nå følger etter med egne tiltak mot plasten, sier leder Truls Gulowsen i Greenpeace Norge.

(ANB-NTB)

Kommentarer til denne saken