Forbereder flommen

TETT PÅ: Simoa står allerede tett på kroa på Blaafarveværket. Håpet er at vannet holder seg unna, eller at plastduker og sandsekker skal styre det forbi kjelleren på det frede huset.

TETT PÅ: Simoa står allerede tett på kroa på Blaafarveværket. Håpet er at vannet holder seg unna, eller at plastduker og sandsekker skal styre det forbi kjelleren på det frede huset. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Simoa er allerede flomstor, og i løpet av natten kan den bli enda større.

DEL

Flom Bakken er mettet med vann, og alt fra bekker og avløpsrør til elver sliter med å ta unna vannmassene. I løpet av natten og torsdag er det meldt ytterligere nedbør, antakelig rundt 30 millimeter.

Det er i seg selv ikke mye, men når Simoa allere bare er en liten meter unna husveggene på Blaafarveværket, er det tatt forholdsregler. Plast og sandsekker er derfor lagt ut rundt kroa, i håp om at vannet ikke skal trenge inn og gjøre skade.

Frykter 2007-nivå

I 2007 var det storflom midt på sommeren. Den gang kom vannet seg inn i kroa på «Værket», og det er dette som er frykten at vil skje igjen.

– Vi har i dag lagt på plastduk og sandsekker, i håp om at det skal skåne bygget noe. Det vi frykter er likevel at vi vil få vann i kjelleren, sier Helle Mikkelsen ved Blaafarveværket.

For det kan by på store utfordringer.

– I 2007 var det jo midt på sommeren, og tørkingen gikk greit. Det vi frykter nå er at det kan komme frost før vi har rukket å tørke opp igjen, sier Mikkelsen.

Det gamle bygget vil nemlig ikke tåle moderne byggtørker og man vil bli nødt til å tenke alternativt for å bli kvitt eventuell fukt før vinterkulden setter inn.

Krysser fingrene

De ansatte ved Blaafarveværket krysser nå fingerene for at vannmassene skal roe seg, men allerede dekker vannet hele den nedre p-plassen, og er snaut en meter unna kroa.

– Med mer regn fra oven, og ytterligere tilsig helt fra Eggedal vil vi nå toppen fredag eller lørdag. Først da veit vi om dette går bra eller ikke, sier Mikkelsen.

Den flomstore Haugfossen viser allerede hvilke krefter som er i sving, og både Blaafarveværket selv samt Midtkraft og Modum kommune har mannskaper på plass for å overvåke situasjonen ved turistmagneten i timene og dagene som kommer.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken