Gå til sidens hovedinnhold

Tør du sette utfor Nord-Europas lengste zipline?

Artikkelen er over 4 år gammel

Luftig feriemoro for store og små

Skimekkaet Geilo er også blitt et populært og familievennlig mekka for sommeraktiviteter.

– Dette er veeeldig sikkert altså! Dobbelt, magnetisk bremsemekanisme. Og et system som fungerer ved strømbrudd, til og med, forsikrer Noel Mogren, som er driftsleder for den nye ziplinen på Geilo i Hallingdal.

Men jeg er ikke like sikker. Å styrte 1,1 kilometer utfor de tørrlagte bakkene i Vestlia uten ski på beina, virker ikke umiddelbart som den beste ideen jeg har fått. Heller ikke at vi skal være «turist nummer én», som skal få æren av teste Nord-Europas lengste zipline. Jeg hadde klart satt pris på å ha hatt noen flere som hadde testet magnetbremsene før oss.

Nina Gässler, som hjelper meg med å få på selen, har imidlertid gjort det.

– Det er helt fantastisk å ta zip linen opp ned! Utsikten til Hallingskarvet er magisk! oppfordrer råtassen.

Opptur med nedtur

Selv føler jeg i øyeblikket mer for å ta turen i fosterstilling. Jeg bærer den tre-fire kilo tunge taljen mer som en renneløkke rundt kroppen, i skiheisen på vei opp. Som harker i gang sesongen med noen små startproblemer, bare for å vise at det godt kan være litt rusk i systemet.

Men jeg orker ikke rusk. Ikke nå.

Oppe på toppen venter Mogren.

– Er du klar?

– Absolutt ikke!

– Åh jo, da. slapp av og nyt utsikten!

– Woooohhha!

De første 200 meterne er snille, og utgjør den perfekte dramaturgi. Stolpen med droppet nærmer seg. Og nærmer seg. og...nu kjör vi!

– Jiiiiiiiihaaaaaa!

Det suger godt i magen, og farten øker. Opptil 80 kilometer i timen, ifølge arrangørene.

Men jeg sitter godt i selen, og nedturen blir en skikkelig opptur. Jo visst, kan man nyte det storslagne naturpanoramaet – i fugleperspektiv. Kjempegøy! Og langt fra så skummelt som den så ut ved første øyekast.

Utforsykling for alle

Ziplinen skal være åpen hele året, men om sommeren er den en del av tilbudet i Geilo Sommerpark, som har vokst litt år for år. Parken har både et lite badeland for regnværsdager, et stort lekeområde, samt en middels stor klatrepark. Men aller mest populært er utforsyklingen, som stadig vokser. Skiheisen sørger for haik opp til toppen av bakken.

– Ta det rolig i starten og prøv deg fram! Bøy i armer og knær og hold vekten sentralt over sykkelen. Og prøv å finne flyten, oppfordrer Carsten Hansen i Bike Parken, som leier ut splitter nye Kona-sykler til små og store.

– Men pass på 12-13-årige gutter, de blir fort litt overmodige, forteller han.

Saken fortsetter under bildet.

 

Nybegynnere i alle aldre kan starte på rullebåndet i barneområdet, som har fire artige småløyper som det er bra å trene på, før man setter utfor i de store bakkene.

Selv om det desidert er flest unge gutter i løypene der, er utforsykling i skibakker slett ikke bare for gærne guttevalper i alle aldre.

– Dette var faktisk kjempegøy! Det finnes jo løyper på mange forskjellige nivåer, fra enkle grusveier til svarte løyper, sier Carita Grindvik, som i lag med mannen Endre Sirevaag har testet de grønne og blå utforløypene sammen med sønnen Anders, som har fått en tur i bakken som tiårsgave.

– Det er deilig å slippe å tråkke oppover, synes han.

Variert område

I heisen opp har vi følge med sykkelentusiasten Bendik Been, som har syklet terrengsykkel og downhill en rekke steder i Norge og ute i verden.

– Geilo er et flott sted for nybegynnere, og det er lett å ha med hele familien her. Det var nok her jeg skulle tatt med kona første gang, da hadde hun kanskje fortsatt, ha, ha, ler han.

Han berømmer også de gode mulighetene for stisykling på grusveier og stier på fjellet i nærområdet.

– Det er bra merket, og veldig variert, sier han.

Nytt i år er dessuten Skurfen, en én kilometer lang, bærekraftig flytløype som passer både for barn og erfarne stisyklere, også den i tilknytning til Vestlia.

Saken fortsetter under bildet.

 

Å sykle, jogge eller rusle Ustedalsfjorden rundt (10 kilometer) er også en populær aktivitet for familier.

Populær sherpasti

Det er også Prestholtstien, sherpastien som åpnet i 2013, som er blitt områdets nye sommerlige storattraksjon. I fjor tok 45.000 mennesker trappeturen opp på Hallingskarvet.

– Mamma, vi har bare gått én kilometer! sukker en overrasket tiåring, når vi synker ned på en steinhelle for å spise matpakken, med orkesterplass til hele den store, vide Hardangervidda under oss.

Men til gjengjeld har vi gått opp 2.500 trappetrinn!

Og ned igjen. En stor snøskavl hindrer oss imidlertid i å gå hele den 6,4 kilometer lange Prestholtrunden, som ble åpnet i fjor, for å spre den store trafikken.

– Det har skjedd veldig mye på Geilo på sommerfronten de siste årene, spesielt den siste femårsperioden. Vi har bygd opp en rekke familievennlige aktiviteter og mer familievennlig overnatting, og rustet opp sentrum, forteller turistsjel Pål Medhus.

Det har gjort at omsetningen i de tre sommermånedene har økt med nesten 30 prosent i denne perioden.

– Nå har hotellene 95 prosent belegg jevnt over om sommeren og i tillegg er det mer dagstrafikk. Det betyr at vi får flere helårs arbeidsplasser, sier turistsjefen. (ANB)

Reisefakta om Geilo

 • Det tar tre og en halv time med bil til Geilo fra både Oslo og Bergen, og seks og en halv time fra Stavanger. Du kan også ta toget.
 • Familievennlig overnatting: Det er mange leilighetshoteller og hytter på Geilo, med flere rom og mulighet for selvhushold.
 • AKTIVITETER:
 • Ziplinen kan tas av alle over 25 kilo. Det er også mulighet for å kjøre tandem (også med barn under 25 kg). En tur koster 315 kr for barn, 495 kr for voksne, 675 kr for tandem, 1.440 kr for familiepakke.
 • Utforsykling – full utstyrspakke, sykkel og heiskort koster 845 kr for voksne og 495 kr for junior. Rabatter for ekstradager. Rimeligere for kun stisykkel/sykkel. Også EL-sykkel til utleie.
 • Andre tilbud i sommerparken er klatrepark, slakk line, trampoline, storsjakk og innendørs Eventyrbad på Vestlia Resort.
 • På Geilo tilbys det også andre familieaktiviteter som rafting på Dagali, Go Cart-kjøring på bane, fjellridning og elgsafari.
 • Det er også mange flotte, familievennlige turmuligheter i området. Du kan for eksempel haike med heisen til toppen av Vestlia (55 kr/voksen, 35 kr/barn) og se nasjonalparkutsikten og gå turer innover i fjellet. Eller gå Prestholtrunden over Hallingskarvet, 6.4 km/cirka to timer. På en vindfylt dag er det også fint å gå en tur opp gjennom nydelig fjellbjørkeskog til toppen av Hivjufossen (3 km, 1,5 time).
 • PÅ NETT:
 • www.visitnorway.no/reisemal/ostlandet/geilo/
 • www.geiloholiday.no

 

Kommentarer til denne saken