Antall vannskader i norske boliger øker for hvert år. Skadene blir også stadig dyrere.

Dessverre er det de færreste forsikringer som dekker dårlig utført arbeid og vedlikehold. Selv om kalde vintre har skylda for mange vannskader, er det feilmonteringer, slitasje og gamle rør som ligger bak de fleste skadene.

Sommeren er høysesong for vannskader, som er blant de verste skadene du kan få i en bolig. Ijuni, juli og august forventes det rundt 20.000 vannskader i norske boliger. Dette koster opp mot en milliard kroner.

Spesielt boliger fra 50-, 60- og 70-tallet har rør som er utsatt for lekkasje. Det beste er å skifte ut disse rørene før de er utslitt, men for mange blir dette et tiltak som nedprioriteres.

– Vannskader som oppstår i ferien er ofte omfattende og kostbare, siden vannet får flomme fritt i dagevis før skaden oppdages. Men hvis du stenger hovedstoppekrana før du reiser, kan du være rimelig trygg. Det sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved SINTEF Byggforsk.

En annen god måte å sikre seg på, er å montere en lekkasjestopper i boligen. Noen typer varsler med lyd- eller lyssignal, samtidig som vanntilførselen stenges. Det finnes lekkasjestoppere som overvåker hele eller deler av sanitærinstallasjonen, eller kun én vanninstallasjon.

– Rundt 30 prosent av alle vannskader kunne vært unngått dersom lekkasjestopper var montert i alle kjøkken, bad og vaskerom uten sluk, påpeker Fiskum.

Sluket bør renses minst en gang i året, og det er lurt å gjøre dette før du lar boligen stå tom en lengre periode. Når sluket ikke renses jevnlig, fylles det gradvis opp med hår, smuss og fett. I perioder uten vanntilførsel, som det vil være i tomme hus, er sjansen stor for at denne materien stivner og tetter utløpet.

– Hvis du ikke har renset sluket på forhånd, kan første dusj etter ferien medføre vann utover badegulvet på grunn av redusert avrenning. Dette gir økt risiko for fuktinntrenging i gulvkonstruksjonen, noe som kan bli kostbart, advarer Lars-Erik Fiskum. (ANB)