Gå til sidens hovedinnhold

Dette kan være lurt å ha med på bilferie

Artikkelen er over 4 år gammel

Kan være nyttig dersom du havner i et trafikkuhell.

Et dash-kamera i frontruten kan bidra til et enklere forsikringsoppgjør dersom havner i små og store trafikkulykker.

– Det er lurt å ha med seg på bilferie i utlandet. Det er ikke noe påbud om at bilister skal ha dash-kamera for å dokumentere hver minste bulk. Men skal du til utlandet i sommer på bilferie, så er det lurt å ha et kamera i frontruten, sier Svein-Arne Kausland, skadedirektør i Tryg Forsikring.

Men han legger til at selskapet ikke støtter bruken av å henge ut folk ved hjelp av kameraet i bilen.

– Det er nok av tulle- og skrytevideoer på nett som viser uansvarlig kjøring i trafikken. Slik bruk støtter vi ikke. Vi har heller ikke noe til overs for å henge ut enkeltpersoner som filmes. Det er brudd på personvernet, sier skadesjefen.

Han legger til at all teknologi som bidrar til sikkerhet og et enklere forsikringsoppgjør for kundene er bra. På den måten er videoer fra et dash-kamera et godt supplement ved ulykker, mener Kausland.

Skadedirektøren melder om at de allerede har fått inn bilskader fra utlandet hvor dash-kamera har vært brukt i forsikringssaken.

– Men jeg er sikker på at det kommer flere saker i sommer. Salget av disse små kameraene har tatt av siden i fjor. Nå er de også relativt rimelige med god oppløsning, uttaler Svein-Arne Kausland.

Men om du trodde at det nå var slutt på å fylle ut skademeldingsskjemaet, må du tro om igjen.

– Et videobevis fra et dash-kamera alene holder ikke som bevis i en forsikringssak. Kameraet forteller ikke alltid hele historien rundt et ulykkesforløp, forteller Kausland.

Den gode gamle skademeldingen lever fremdeles i beste velgående.

– Fortsatt er det skademeldingsskjemaet som er det viktigste dokumentet ved en ulykke. Vi abefaler at du fyller det ut så nøyaktig som mulig. Bruk tid på å være nøye med å dokumentere hendelsen med bilder og avstandsmål som legges ved skademeldingen. En eventuell video fra et kamera være et viktig supplement, som kan bidra til å gjøre forsikringssaken enklere for alle parter. Ikke minst om du er på ferie i et land hvor språkproblemer kan oppstå, sier Svein-Arne Kausland. (ANB)

Fakta om dash-kamera

  • Dashbord-kameraer er mobile og spesialiserte kameraer man kan feste i bilen.
  • Kameraene går kontinuerlig mens bilen er i bevegelse.
  • Kameraene er ofte brukt av føreren som bevis i eventuelle ulykker med påfølgende forsikringsoppgjør. (Kilde: Wikipedia)

 

Kommentarer til denne saken