Hvis du er syk og likevel reiser på høstferie, er det ikke sikkert forsikringen din dekker utgifter til hjemtransport hvis det blir nødvendig.

– Hvis du er i tvil om du bør reise på ferie, må du sjekke med legen din. Tenk deg godt om­ før du reiser på tur hvis du er syk, sier Henrik Næss, skadesjef i Codan Forsikring.

– Hvis du ikke er frisk og likevel reiser, kan det hende at forsikringsselskapet sier at du burde visst at det var et forventet behandlingsbehov, uttaler Næss.

Ofte er det selve flyreisen som er den største belastningen for en som er syk.

– Vi ser at folk utsetter seg for lange flyreiser når de helst burde vært hjemme og blitt friske, sier Henrik Næss.

Han ber folk tenke på at sykdom ikke er noe man kan skru av, og det er noe alle bør ta på største alvor. Han mener det likevel er noen grep vi kan gjøre for å være forberedt:

  • Legg inn telefonnummeret til den norske alarmsentralen du har gjennom forsikringen.
  • Sjekk også hvilke anbefalte sykehus som ligger i nærheten av det stedet du skal til. Hvis behovet oppstår, så bør du komme deg til et sted som verken underbehandler eller overfakturerer.

Et sykehusdøgn kan koste over 35.000 kroner, og det er helt vanlig at en ambulansetransport med fly koster mellom en halv og to millioner kroner.

– Det er dessverre sjelden det er «salg» på slike tjenester, sier Næss.

Nylig hadde han en sak hvor en pasient måtte transporteres hjem fra USA i fly. Det tok 16 timer og hadde seks stopp underveis. Prislappen kom på over én million kroner. I dette tilfellet var det ikke slik at pasienten var syk på forhånd, og får dermed dekket hele beløpet gjennom forsikringen.

– Forsikringsselskaper strekker seg langt for å få pasienter hjem og for å dekke utgiftene. Men hvis det er klart at hvis du handler mot bedre vitende, kan det koste deg veldig dyrt, understreker Henrik Næss. (ANB)

Les også: Denne dagen er det flest forsinkelser