Gå til sidens hovedinnhold

Nesten alle vil ha grønne barn

Artikkelen er over 4 år gammel

Fire av fem nordmenn vil at barna skal vokse opp i et grønt samfunn, viser en undersøkelse utført av TNS Gallup.

81 prosent av respondentene i undersøkelsen oppgir at de ønsker at barna skal vokse opp med gode miljøvaner. Kun fire prosent oppgir at det ikke er viktig.

– Jeg har stor tro på at de som er barn og unge i dag kommer til å ta langt bedre vare på kloden enn foreldregenerasjonen har gjort. Folk på min alder er vokst opp i en tid der avfall ble kastet på fyllinger og giftig avfall ble gravd ned i skogen. Det var heller ikke mye kunnskap om menneskeskapte klimaendringer. Slik er det heldigvis ikke lenger, sier Olaf Brastad, seniorrådgiver i Bellona.

Flere kvinner en menn

Ifølge undersøkelsen er spørsmålet viktigere for kvinner enn menn. Ni av ti kvinner og bare litt over syv av ti menn svarer at det er viktig for dem at barna deres får gode miljøvaner.

– Kvinner kommer som regel litt bedre ut av slike undersøkelser, men dette utslaget var større enn forventet. Kanskje det er flere kvinner som har et mer helhetlig perspektiv og ser at dette ikke handler om en moteting. Lærer du barna dine å ta hensyn til miljøet, lærer du dem samtidig å ta hensyn til andre og andres behov, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, som er oppdragsgiver for undersøkelsen.

Mindre viktig for unge

Spørsmålet viser seg også å være mindre viktig blant personer under 30 år, 62 prosenter mener at miljø er viktig i barneoppdragelsen.

– Vår erfaring er at de yngste er veldig opptatt av miljøet. Så faller interessen litt i ungdomsalder og blant unge voksne, før den som regel kommer tilbake igjen senere i livet når du for eksempel etablerer familie, sier Rusken-general Jan Hauger.

(ANB)

Disse vil ha grønne barn

Sørlandet: 93 %

Kvinner (nasjonalt): 89 %

Trøndelag: 89 %

Personer over 60 år: 87 %

Personer i alderen 20–44 år: 86 %

Personer i alderen 45–59 år: 86 %

Østlandet: 86 %

Nord-Norge: 85 %

Oslo/Akershus: 83 %

Menn (nasjonalt): 72 %

Vestlandet: 69 %

Personer under 30 år: 62 %

Kilde: TNS/Grønt Punkt Norge

 

Kommentarer til denne saken