Gå til sidens hovedinnhold

Dette er norske foreldre gode til

Artikkelen er over 4 år gammel

Norske foreldre er flinkere enn både svenske og danske foreldre til å beskytte sine barn mot nettfarer.

Norske foreldre er også dem som bekymrer seg mest for hva barna deres kan finne på nettet. Det viser en ny skandinavisk undersøkelse, utført av TNS Sifo for it-sikkerhetsfirmaet Kaspersky Lab.

Undersøkelsen viser at kun 34 prosent av norske foreldre lar barna bruke internett alene.

16 prosent lar aldri barna bruke internett alene. For svenske og danske foreldre er tallene henholdsvis 9 og 6 prosent.

I tillegg viser undersøkelsen at mer enn åtte av ti, som selv laster ned, holder seg orientert om hvilke apper barna bruker og undersøker dem før barna får laste ned.

Pågående prosess

– Dette er jo hyggelig lesning for norske foreldre. Men samtidig må vi huske at dette må være en prosess som pågår hele tiden. Nettet endrer seg stadig og det er helt avgjørende at foreldre følger med på hvordan barna bruker internett, sier Leif Jensen, Nordic manager i Kaspersky Lab.

– I tillegg må foreldre holde seg oppdatert og lære å kjenne de forskjellige plattformene barna bruker. Altfor mange foreldre blir akterutseilt av barna, hevder Jensen.

Skandinaviske barn er generelt mye på internett. 96 prosent av norske foreldre svarer at barna deres er på internett. Av disse er 86 prosent på nett flere ganger i uken og over halvparten daglig. Youtube er favoritt-nettstedet for de yngste.

Blokkering

Blokkering av bestemte nettsider er det sikkerhetstiltaket som er mest utbredt blant norske foreldre. Fire av ti svarer at de har gjort dette. Til sammenlkning har kun 27 prosent av svenske, og 23 prosent av danske foreldre gjort det samme.

 

– Blokkering av uønskede nettsider og aktiv foreldrekontroll er gode tiltak, men det beste foreldrene kan gjøre er å snakke med barna. Uten å demonisere internett bør man forklare at ikke alt er som det ser ut som på internett, at det er mange ting man ikke bør dele på nett, og at man må lære noen «regler», understreker Leif Jensen.

I den samme undersøkelsen svarer så mange som 69 prosent av de norske foreldrene at de er litt eller veldig bekymret for hva barna deres kan finne eller hvem de kan komme i kontakt med på nettet.

Til sammenligning svarer 57 prosent av de svenske og kun 49 prosent av de danske foreldrene det samme.

Altfor mange foreldre blir akterutseilt av barna.

Leif Jensen, Kaspersky Lab

 

I tillegg innrømmer hver femte norske forelder med barn på nett, at de ikke alltid har kontroll på hvem barna deres kommuniserer med.

De norske foreldrene er også de som er mest redde for hva barna kan finne på å laste opp på nett. 41 prosent svarer at de er litt eller veldig bekymret for dette. Hver tredje svenske forelder, og så lite som 16 prosent av de danske svarer det samme.

Gode råd til nettforeldre

  • Åpenhet er viktig. Foreldrene bør oppfordre barna til å være åpne om hva de gjør på nett, og hvem de kommuniserer med. Det er like viktig å snakke om det man opplever online, som ellers i hverdagen.
  • Følg med på barnas nett-aktiviteter. Surf sammen med dem og gi veiledning i riktig og vettig bruk. Det kan for eksempel være lurt at vennene på sosiale medier begrenser seg til dem man er venner med i den virkelige verden.
  • Lær barna sunt nettvett, og at det noen ganger kan være lurt å spørre en voksen før man trykker på linker. Det er mye på nettet som ikke er det det utgir seg for å være. Og ikke alt er greit, selv om det tilsynelatende kommer fra en venn. Husk at truslene endrer seg med barnas alder. Jo eldre barna blir jo mer utsatte er de for, for eksempel «social engineering».
  • Bruk spam- og foreldrefiltre. De aller fleste sikkerhetsprogrammer har spam-filter. Bruk det! I tillegg har for eksempel Youtube en egen foreldrekontroll, som nesten 30 prosent av norske foreldre ikke vet om.
  • Vær et godt eksempel. Tenker du på barnas personvern og beskyttelseskrav i din egen netthverdag? Mange foreldre er overivrige, og deler mye i sosiale medier. Kanskje for mye?

 

(ANB)

Kommentarer til denne saken