Dao og barna tvinges tilbake til Thailand

SPLITTES AV STATEN: UDI vil sende Thi (f.v.), Web og Dao Thongkhong ut av Norge. Det synes samboer Jarle Holch lite om. – Det er jo bare snakk om et tidsspørsmål før de kommer tilbake. Dette er unødig påføring av smerte og lidelse, sier han.

SPLITTES AV STATEN: UDI vil sende Thi (f.v.), Web og Dao Thongkhong ut av Norge. Det synes samboer Jarle Holch lite om. – Det er jo bare snakk om et tidsspørsmål før de kommer tilbake. Dette er unødig påføring av smerte og lidelse, sier han. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Dao Thongkhong har ingen eller ingenting igjen i Thailand. Selv om hun har funnet kjærligheten og skal gifte seg nekter UDI henne og barna opphold i Norge.

DEL

Avslaget er ifølge UDI gjort på formelt grunnlag, uten at innholdet i søknaden er vurdert ennå.

Ut, og inn igjen

Hun, barna og samboer Jarle Holch på Nybråtan i Åmot som hun er forlovet med forstår lite.

Dao og Jarle vi gifte seg, men Utlendingsdirektoratet (UDI) forlanger at hun reiser tilbake til Thailand og avventer myndighetens avgjørelse før hun får komme tilbake. De vil heller ikke vente på at klagen er behandlet i Utlendingsnemnda (UNE). Dao og barna må ut av Norge, nå.

LES OGSÅ: Rubb slår alle tidligere rekorder - i Polen

Alle i Norge

– Mamma stakk av da jeg var to-tre år gammel. Jeg husker henne ikke, vet at hun lever, men vi har ikke hørt noe fra henne siden. Alle mine besteforeldre er døde, også min bror. Pappa og min søster (34) bor i Åmot og jeg har to tanter (én i Mjøndalen), tre kusiner og tre fettere her i Norge. Hele familien min er her, forklarer Dao med tårer i øynene.

Like før helga kom brevet fra UDI. Innen 16. november må hun og barna forlate Norge.

Knyttet til Norge

Hennes søster kom til Norge for 11 år siden, faren for to år siden.

Dao besøkte søsteren flere ganger mens hun selv fortsatt bodde i Thailand. På et besøk i 2012 traff hun en norsk mann. Det førte til giftermål ett år seinere og oppholdstillatelse, også for barna hennes. De bodde sammen som familie og ektepar i to år, men ble så separert og skilt ett år seinere.

– Jeg ble så dårlig behandlet av min tidligere ektemann at jeg kunne ikke fortsette i det forholdet, forteller 30-åringen.

(Saken fortsetter under bildet)

MÅ UT: UDI vil sende dem ut av Norge. Dao Thongkhong og sønnene Web (t.v.) og Thi ut av Norge og tilbake til Thailand.

MÅ UT: UDI vil sende dem ut av Norge. Dao Thongkhong og sønnene Web (t.v.) og Thi ut av Norge og tilbake til Thailand. Foto:

Møtte Jarle

Etter at ekteskapet – på et annet sted i landet – røyk, flyttet Dao og barna inn hos søsteren i Åmot. På et foreldremøte ved Søndre Modum ungdomsskole for to år siden møtte hun tobarnsfaren Jarle Holch. De ble kjærester og i fjor sommer flyttet de sammen.

– Vi søkte om å få gifte oss i fjor vinter, men UDI forteller at Dao og barna først må reise ut av landet, og søke om oppholdstillatelse på nytt – fra Thailand, forklarer Holch og rister på hodet.

Godt integrert

Dao forteller at både hun og barna har funnet seg godt til rette. Barna trives på skolen, og selv har hun gått på norskkurs og bestått eksamen.

– Vi har ingen familie, ikke noe hus. Vi har ingenting i Thailand og blir prisgitt å bo på gata.

Hvordan hun skal klare å forsørge familien aner hun ikke, men hun frykter den verste måten.

Menneskelighet?

De synes alle det er veldig trist dersom utreisen blir en realitet.

– Hun kommer jo til å få ny innreise og oppholdstillatelse snart, når vi blir gift. Det er bare et tidsspørsmål. Det er veldig få menneskelige hensyn å spore hos myndighetene, sier Jarle Holch, og har spesielt barna på 12 og 15 år i tankene.

Han er yrkessjåfør og forteller at hans inntekt alene er mer enn nok til å tilfredsstille kravene myndighetene stiller til økonomi og evne til å være forsørger. Dessuten klarer Dao seg selv med sin egen virksomhet (se egen sak under bildet).

Vil ikke provosere

– Jeg kommer til å ta med meg barna og reise den 16. november hvis vi ikke får noen annen beskjed. Jeg vil ikke provosere eller gjøre noe galt. Alt skal gå riktig for seg, men jeg håper i det lengste, sier Dao.

Hun håper sårt på en telefon fra UDI om at de lar henne få bli til anken er behandlet i UNE.

– Hvis det går så galt at vi må reise ut skal vi klare oss i noen uker, men ikke i flere måneder. Barna kan ikke skrive Thai og får ikke skoleplass i Thailand. Går det for lenge må de gå om igjen i samme klasse her.

Hun krysser fingrene for at myndighetene utviser menneskelighet, spesielt overfor barna.

UDI: – Formell feil

UDI mener Dao skulle søkt om giftermål og opphold fra hjemlandet.

– Hun fremmet søknaden på et tidspunkt hvor hun ikke lenger hadde lovlig opphold i Norge. Søknaden er derfor avslått på formelt grunnlag. Det er ikke tatt stilling til om hun ellers fyller vilkårene for den tillatelsen hun har søkt om, skriver enhetsleder Rolf Henry Anthonisen i UDI i en epost til Bygdeposten.

Terskelen for å få bli i Norge under klagebehandlingen, er ifølge ham høy når søknaden er fremmet på ulovlig opphold. En slik søknad om å gifte seg skal fremmes fra hjemlandet med mindre søkeren har hatt lovlig opphold de siste ni månedene.

Menneskelige hensyn?

– Det tillegges likevel vekt i en skjønnsmessig vurdering, men vil ikke i seg selv være tilstrekkelig, forklarer UDIs mann som legger til: Ekteskap hjelper litt.

– Vi vurderer alltid menneskelige hensyn. Det er imidlertid andre hensyn som har veid tyngre i denne saken.

Hadde Dao vært gift med sin første norske mann ett år lengre, hadde hun trolig fått permanent oppholdstillatelse. Grensen går nemlig ved tre år.

Har advokat

Advokat Kjersti Andbo Sandvik har bistått samboerparet og de to barna.

– Når ekteskapet opphører er grunnlaget for oppholdstillatelsen ikke lenger til stede. Derfor ble den tilbakekalt.

– En ny søknad kan likevel behandles selv om den er fremmet fra Norge, dersom det foreligger sterke rimelighetsgrunner. Særlig er hensynet til barna viktig, påpeker hun.

I en epost til Bygdeposten tirsdag skriver hun: "Søknaden ble levert på et tidspunkt hvor hun ikke lenger hadde oppholdstillatelse, men hun oppholdt seg lovlig i Norge. Altså søknaden ble fremmet før utreisefristen gikk ut. De var opprinnelig rådet til å fremme søknaden så snart som mulig og før UNE fattet endelig vedtak i saken, men dette rakk de ikke. De kunne likevel forsøke å fremme søknaden herfra på grunn av unntaksadgangen ved «sterke rimelighetsgrunner». Med søknaden ble det også anmodet om at Dao skulle få en oppholdstillatelse under søknadsbehandlingen.  Meg bekjent mottok de aldri noe svar på denne anmodningen, noe utlendingsmyndighetene hadde oppfordring til å gi dersom de mente at søknaden ikke kunne realitetsbehandlet. Jeg er heller ikke informert om at de fikk beskjed av politiet om at de mente at søknaden ikke kunne behandles, noe politiet skal gi dersom de mener at det er tilfellet."

Blant annet i utlendingsforskriften, i paragraf 10–1 og paragraf 56, gis det åpning for å gjøre unntak i enkelttilfeller når det er sterke rimelighetsgrunner som tilsier det.

Klarer seg selv – selger mat for 1,2 mill.

– Det kommer flere og flere kunder hver eneste uke. For bare noen få måneder siden trodde jeg at vi kom til å selge for 5-600.000 kroner i år, men det blir mer og mer å gjøre. Det er veldig travelt spesielt i helgene, sier hun.

Den siste prognosen tyder på at hun kommer til å passere millionen med god margin. Kjøkkenet og utsalget på Katfoss åpnet hun i månedsskiftet februar-mars i år.

– Jeg har en leieavtale i første omgang på tre år. Mattilsynet har vært her og alt er i orden, forteller hun.

Dao forteller at hun hadde hjelp fra Nav i fire måneder etter at hun kom til Modum, men at hun har klart seg selv hele tiden etterpå.

Holder god orden

– Jeg har egen regnskapsfører. Jeg betaler regninger, skatt og merverdiavgift når jeg skal og har skapt min egen arbeidsplass, sier hun.

Til nå har hun ikke hatt mulighet til å ta ut så mye lønn. For å få alt på stell med reinstallering av strøm, kjøkkenutstyr, kjøleskap og emballasje har det gått med flere hundre tusen kroner.

– Jarle (samboeren) har hjulpet til med investeringene, i tillegg har vi brukt overskudd fra driften, forklarer 30-åringen.

Flere bedrifter og offentlige etater er blant hennes faste kunder, også inn i julebordsesongen.

TAKE AWAY: Her har Dao Thongkhong en leieavtale på tre år.

TAKE AWAY: Her har Dao Thongkhong en leieavtale på tre år. Foto:

Artikkeltags