Eilev visste ikke at han måtte skatte for reality-bilen – det gjorde heller ikke TV 2

Eilev Bjerkerud og Nadya Khamitskaya i Skal vi danse på TV2, 2016.

Eilev Bjerkerud og Nadya Khamitskaya i Skal vi danse på TV2, 2016. Foto:

Av

Verken TV 2 eller «Skal vi danse»-vinner Eilev Bjerkerud har fått med seg skatteregelen som sier at premien han fikk som vinner av realityprogrammet må skattes for. Nå blar TV 2 opp.

DEL

For mens «vanlige» folk er fritatt skatteplikt på premier de vinner i reality-show, er regelen en annen for kjendiser, meldte VG tirsdag kveld.

«Gevinster og premier som vinnes av kjendiser som deltar i realityprogrammer, konkurranser eller lignende vil som hovedregel være skattepliktige som lønn eller virksomhetsinntekt. Det samme gjelder for honorar eller erstatning for tapt inntekt som utbetales for selve deltakelsen. Premier og andre utbetalinger som er skattepliktige som lønn, vil også normalt være grunnlag for rapportering av lønn i a-ordningen, trekkplikt og arbeidsgiveravgift,» kan man lese på Skatteetaten.no

Det vil altså si at når kryllingen Eilev Bjerkerud vant «Farmen» i  2015 skulle han ikke betale skatt for premien. Det var han derimot pliktig til å gjøre for bilen han vant da han gikk av med seieren i «Skal vi danse» i fjor.

Denne bilen hadde en verdi av 235.000 kroner. Bjerkerud har solgt både bilen han vant i «Farmen» og bilen han vant i «Skal vi danse».

LES OGSÅ: Selger premien – igjen

– Seriøst? Må jeg skatte halve verdien? Da er det jo nesten ingenting igjen. Dette må jeg ta med TV 2, sa Bjerkerud til VG når avisen informerte ham om reglene.

– Regelverket har vært gjeldende i flere tiår, men er presisert nå i og med at kjendis-reality med premier er noe nytt, forklarer advokat Finn Eide i Deloitte Advokatfirma til avisen.

LES OGSÅ: Her skal hytta stå

TV 2 rydder opp i skatteblemmen

«TV 2 blar opp hundretusener slik at Leif Einar Lothe (47) og Eilev Bjerkerud (27) skal slippe å måtte betale for bilpremiene sine,» melder VG onsdag kveld.

– Som utgangspunkt er deltagerne selv ansvarlig for eventuell skatt på premiene, men vi har likevel bestemt oss for å tilby en løsning til Leif Einar Lothe og Eilev Bjerkerud, sier kommunikasjonssjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, til avisen.

Akkurat hvor mye TV 2 må punge ut vil ikke kommunikasjonssjefen svare på, men ifølge VG kan det bli nærmere 440.000 kroner for Lothe og Bjerkerud til sammen.

– Det er flott at TV 2 ordner opp siden de ikke har opplyst om skatteplikten, sier Bjerkerud til avisen.

Artikkeltags