– Jeg måtte gå en runde med meg selv før jeg utbasunerte min vrede, men at jeg er fly forbannet er det ingen tvil om, sier Bråthen.

Nå ser han på muligheten for å finne en egen og lokalkjent distributør for lørdagsomdelingen.

Andre lørdag på rad

Det var forrige lørdag at Kvikkas sin underleverandør lokalt, Norpost, fikk ilddåpen. Det gikk heller dårlig.

– Jeg tror alle har forståelse av at en ny distributør har litt utfordringer, men når det blir bare verre er det ikke akseptabelt.

– Dessuten burde de vel vite hva slags jobb de hadde tatt på seg og møtt forberedt til tjeneste, sier Bråthen.

LES OGSÅ: Lover avis til alle

Uten opplæring?

Flere abonnenter har kontaktet Bygdeposten og fortalt om bud som ikke snakker norsk eller engelsk, de er ikke kjent og trives ikke bak rattet på norsk vinterføre. De kjører med manuelle lister, og har ikke en GPS til å styre ruta. Redaktør Bråthen fikk selv erfare dette da han tilfeldigvis traff på ett bud lørdag.

– Vi kan jo selv tenke oss hvordan vi ville følt oss hvis vi uten språkkunnskaper og opplæring skulle levert aviser for eksempel på landsbygda i Latvia eller Estland, sier han.

Tar ikke budet

Bråthen presiserer at han klandrer ikke budet, men den manglende opplæringen de har fått.

– Å ta på seg en så kompleks oppgave som å distribuere aviser, uten at budene har fått nødvendig opplæring, er en trist observasjon. Vi kunne selvsagt valgt ord som uansvarlig og kynisk, men jeg velger å bruke ordet trist, sier redaktøren.

LES OGSÅ: Beklager at lørdagsavisa uteble

I hytt og vær

Bygdepostens abonnenter er med rette forbannet. De forteller også noen tragikomiske eksempler.

En fortalte at han hadde fått Vårt Land i postkassa, en avis han aldri hadde abonnert på. En annen fortalte han hadde fått Drammens Tidende. Den hadde han sagt opp for mange år siden. Begge skulle hatt Bygdeposten i stedet.

Trafikkfare

Administrerende direktør Geir A. Mo i Norges Lastebileier-Forbund (NLF) står i front for dem som transporterer gods og varer på norske veier.

– Alle bedrifter som utfører godstransport på vei i Norge har et spesielt ansvar for sin egen og andre trafikanters trygghet. Dette gjelder uansett om det er norske eller utenlandske sjåfører.

Han synes det er bekymringsfullt dersom sjåførene ikke føler seg trygge på norsk vinterføre.

– Bedriften må ta dette seriøst og bør vurdere særskilt opplæring i vinterkjøring. Det tilbys ved flere dedikerte anlegg i Norge, for eksempel trafikksenteret på Vålerbanen, sier Mo til Bygdeposten.

LES OGSÅ: Viktig melding: Må ha riktig adresse

Svarer ikke

Bygdeposten har kontaktet både Kvikkas og Norpost. Bygdeposten ville vite hvilke krav Kvikkas stiller til bilpark, ansattes språkkunnskaper og kjøreferdigheter i selskaper som skal distribuere aviser i Midtfylket lørdager.

Det lurer vi fortsatt på, da ingen av dem har kommet tilbake med svar.

FAKTA

  • Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP) privatiserte avisombringingen for lørdager.
  • Han tildelte selskapet Kvikkas i Ålesund anbudet med å distribuere aviser lørdager som var nesten 100 millioner kroner rimeligere enn Posten.
  • Kvikkas har igjen engasjert Norpost til å levere avisene i vår region.
  • Ifølge Mediebedriftenes Landsforbund (MBL) førte distributørskiftet til at 45.000 abonnenter ikke fikk avisa lørdag 5. november.
  • Bygdepostens abonnenter er også hardt rammet.