– Billigere å flytte og bli pendler

Heggen Prestegård: Mange rom og iskald om vinteren. Nærhet til kirkegården og usentral beliggenhet trakk ned på markedsverdien. For sokneprest Geir Holberg betyr det 8 000 kroner i måneden.

Heggen Prestegård: Mange rom og iskald om vinteren. Nærhet til kirkegården og usentral beliggenhet trakk ned på markedsverdien. For sokneprest Geir Holberg betyr det 8 000 kroner i måneden.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Både Lise Kleven og Geir Holberg må betale mer i skatt, og det vil lønne seg å flytte når boplikten for prestene faller bort 1. september.

DEL

I dag betaler prester som bor i tjenestebolig en husleie på 3 785 kroner per måned, uansett størrelse og beliggenhet.

Husleien vil forbli den samme, men snart må prestene betale fordelsskatt av differansen mellom subsidiert leie og reell markedsverdi på boligen. Det melder avisen Vårt Land.

Skattesmell

Det betyr skatteøkning. For enkelte prester som bor i digre prestegårder i bynære strøk, slik som Asker og Bærum, vil det kunne bety en skattesmell på 200 000 i året.

For Lise Kleven, sogneprest i Sigdal, blir ikke regnestykket så dramatisk. Men hun vil få merke det.

– Etter taksering av boligen vi leier, blir det 7 000 kroner i måneden. Det er ingen upris, sier hun.

Som en kompensasjon har Kulturdepartementet vedtatt at prestene skal få en lønnsøkning på cirka 50 000 kroner før skatt.

– Dette må jeg også skatte av. Med 28 prosent i skatt har jeg regnet at det blir et lite overskudd.

– Heldigvis ikke minus, sier Kleven.

Tidligere Holmen prestgård i Prestfoss er renovert og solgt for andre gang til private. Hun og familien leier derfor en enebolig fra 70-tallet.

– Den er pusset opp, men ligger på skyggesiden av Prestfoss og er kald om vinteren, sier hun.

– Kommer til å flytte

Lise Kleven og familien eier et hus på Haugfoss i Modum.

– Det blir rimeligere for oss å bo der. Vi låner det bort til ungene. Når de flytter ut, kommer vi til å bosette oss der. Jeg får da bare 20 minutter ekstra kjøretid til jobb, sier Lise.

I flere prestegjeld tror hun at opphevelse av boplikten vil kunne bety at presten finner annen bolig utenfor kommunen.

– Da kommer folk til å møte presten bare i arbeidstiden. Jeg vil nok fortsatt komme til å handle i Prestfoss før jeg drar hjem og være med i sangkoret Gla'gjengen i Sigdal på fritida, sier Lise Kleven.

Store og iskalde Heggen

Modums sogneprest Geir Holberg, og familien, bor i Heggen prestegård.

Det er Opplysningsvesenets fond som eier prestegårdene. På midten av 1980-tallet solgte de noen av dem på det åpne marked. Heggen er en av eiendommene fondet bestemte seg for å beholde.

Har hus i Arendal

Holberg anslår at boligen er på 400 kvadratmeter. Rommene er digre og iskalde om vinteren. Fyringsutgiftene gjør innhugg i økonomien.

Nærhet til kirkegården og usentral beliggenhet gjør at Holberg har kommet greit ut av det etter at markedsverdien er fastsatt.

– Her blir det 8 000 i måneden. Har ikke regnet på hva det betyr for meg, sier han.

– Jeg har hus i Arendal og har nå mulighet til å bo der og ukependle til leilighet i Modum. Men jeg har ikke tenkt å flytte. Det er viktig å opprettholde kultur og tradisjoner på Heggen, sier Geir Holberg, selv om det vil bli mer kostbart.

Artikkeltags