Gå til sidens hovedinnhold

Slik unngår du boligfella

Artikkelen er over 3 år gammel

Dette må du passe på hvis du skal ut på leiemarkedet for første gang.

Svindlerannonser, mangelfulle leiekontrakter og diskriminerende annonser. Det er mange ting du må passe på når du skal leie bolig.

Denne uka får studenter over hele landet svar på hvor de får studere til høsten.

Tusenvis av unge voksne skal for første gang flytte hjemmefra, og mange må ut på det private leiemarkedet. Da er det mange feller man kan gå i, advarer Forbrukerrådet.

– Pass på at du får en leiekontrakt. Der bør det stå hvor mye du skal betale i måneden og hva som er oppsigelsesfristen, sier rådgiver i Forbrukerrådet Martin Skaug Halsos til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Depositum

Utleiebolig er det temaet som nest flest kontakter Forbrukerrådet om hvert år. Et av de vanligste temaene er konflikt rundt depositumet.

– Det er veldig viktig at depositumet betales inn på en egen depositumskonto, ikke til utleiers private konto. Da kan det bli vanskelig å få tilbake igjen. Det er også smart å gå gjennom leiligheten på forhånd når du får nøkler og sjekker om det er noen skader. Da slipper du å oppleve å miste depositumet for noe andre har gjort, sier Skaug Halsos.

Ikke betal noe som helst før du har fått nøkkelen.

Martin Skaug Halsos, rådgiver hos Forbrukerrådet

 

Om du skal bo i et bokollektiv, må du også sørge for at du ikke står som ansvarlig for hele kollektivet.

– Pass på at du ikke har ansvaret for andres husleie. Mye kan skje i løpet av et studieår. Dere bør lage en egen avtale dere imellom om hvordan dette skal ordnes, sier rådgiveren.

Svindlere

Forbrukerrådet advarer også mot svindlere på leiemarkedet.

– Nå kommer det mange folk inn på leiemarkedet. Da opplever vi at det finnes svindlere der ute. Ikke betal noe som helst før du har fått nøkkelen. Vi har også hørt om folk som har fått nøkler, men så har det vist seg at utleier ikke hadde rett til å leie ut leiligheten. Så om du aner ugler i mosen bør du ikke betale på forhånd, sier Skaug Halsos, og legger til:

– Hvis noen har spørsmål kan de ta kontakt med oss. Vi kjenner loven godt. Du kan også gå inn på våre nettsider der det finnes en liste over ting man bør gjennomgå med utleier før man skriver under. (ANB)

Kommentarer til denne saken