Gå til sidens hovedinnhold

Forbereder jubileet med tre tonn hengebru

Artikkelen er over 3 år gammel

– Her har det ikke vært mennesker på cirka 150 år.

I 1968 klarte Blaafarveværkets venner å stoppe industriutbygging ved Haugfossene. Det betyr 50-årsjubileum for museet, og direktør Tone Sinding Steinsvik slår på stortromma.

Mandag tok hun med lokalpressen inn i Clara stollen på museets eget gruveområde. Vel inne i berget bærer det inn ganger som ikke har blitt brukt av publikum på mange år.

– Her ser dere neste års store høydepunkt, en 32 meter lang hengbru, sier Tone Sinding Steinsvik.

Prikken over i-en

Hengebrua er på mange måter prikken over i-en i gruvene. Den går tvers gjennom en av strossene i Clara stoll, og løfter museet til helt nye høyder.

Les også

Skal bygge underjordisk hengebru

 

– Dette er unikt, på alle mulige måter. Bare måten vi har laget brua på forteller mye om hvor sjelden vare dette er, sier direktøren.

For her er alle deler laget på stedet, og spesialtilpasset.

– Dette er ganske enkelt en bru det ikke er mulig å lage tegninger til på forhånd. Vi må la fjellet legge føringene, og jobbe ut fra det, sier Pierre Olsson.

Svensken jobber i Gjerden Fjellsikring, og har vært med på flere av jobbene i gruvene siden 2014.

Les også

Får 800.000 til sikring av gruver

 

Nytt syn

Heretter vil gruveturene gå som i dag inn til glassgulvet, som var nytt ved åpningen i vår. Deretter går man noen få meter tilbake, og sikter seg inn mot hengebrua.

– Endelig får vi en rundtur ut av gruveturen. Det øker kapasiteten betraktelig, og vil gjøre opplevelsen bedre for alle, sier Steinsvik.

Fra brua får publikum et helt nytt syn på gruvene. Tidligere har det ikke vært mulig annet enn å se inn mot den store strossen, hvor koboltmalmen fremdeles henger synlig i taket. Nå går man tvers gjennom den – og ser sjakter og arbeidsveier man bare har kunnet forestille seg tidligere.

– Her inne har det ikke vært folk på 150 år, eller noe sånt. Det er veldig moro at vi nå klarer å gjøre dette tilgjengelig for publikum, sier museumsdirektøren.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Mye arbeid

Ennå gjenstår mye arbeid før brua kan åpne for publikum. Målet er at det skal være en offisiell åpning litt før museet og gruvene igjen åpner 12. mai 2018.

– Vi har allerede sikret strossen med 36 sikringsbolter. Det er 20 flere enn vi trodde vi skulle bruke. Så må brua ferdigstilles 100 prosent og en del annet arbeid med gulv og sikring, sier fjellsikrer Olsson.

Og skulle du være usikker på hvor trygg en hengebru inne i en gruve er, kan kanskje svenskens svar roe pulsen selv til den mest høyderedde.

– Hver kabel er boret tre meter inn i fjellet, og testet for 28 tonn trykk. Det er langt over minimumskravet, men her skal ting være helt trygt for alle, sier han.

Les også

Først malte han kongen, så sto Tone for tur

 

Selve brua er bygget i rustfritt og syrefast stål, og har dekke av eiketre – som er både solid og kostbart.

– Brua har en egenvekt på omtrent tre tonn, sier Olsson.

Og prislappen. Vel den ligger i overkant av millionen.

– Men ikke over halvannen, sier Sinding Steinsvik, som blant annet takker Sparebankstiftelsen DNB for gaven til bruprosjektet.

Kommentarer til denne saken