Kjøpte du riktig vinterdekk, eller gikk du fem på?

Viktig: Dekkene er bilens viktigste del og særlig på vinterstid så kan de  ha «tøffe dager på jobben». Vi har gått årets dekketester etter i sømmene og gir deg vinnerne. foto: Broom

Viktig: Dekkene er bilens viktigste del og særlig på vinterstid så kan de ha «tøffe dager på jobben». Vi har gått årets dekketester etter i sømmene og gir deg vinnerne. foto: Broom

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Vinterdekkene kan være nøkkelen til om du får en god vinter bak rattet eller ei.

DEL

Like sikkert som at det gule høstløvet slipper taket og sakte daler mot bakken – like sikkert er det at mange studerer årets vinterdekk-tester med lys og lykte rundt om i de tusen hjem.

Slett ikke uten grunn. Drammensområdet kan by på svært varierende vær og føreforhold.

Det gjelder med andre ord å sko bilen riktig. Dekkene er kanskje bilens viktigste del. Det er de som sørger for sikkert grep ved bremsing og sving, akselerasjon og igangsetting og det er de som skal drenere unna vann og snøslaps.

I Norge og Norden gjøres det hvert år to store og omfattende dekktester.

Den ene utføres av det tyske bilmagasinet Auto, Motor og Sport (AMS) som også har forgreninger i Norge og Sverige. Den andre utføres av Norges Automobil Forbund (NAF) i samarbeid med svenske Aftonbladet, Tekniikan i Finland og Auto Revue i Russland.

Tester av vinterdekk er delt inn i to kategorier: Piggdekk og piggfrie dekk.

Finsk storeslem

En av dem som har fulgt disse testene med argusøyne fra sidelinjen og som har satt de to testene opp mot hverandre, er Brooms bilekspert Benny Christensen.

I år var det ett og samme dekkmerke som vant begge testene og begge kategoriene. Nokian Hakkapelitta R2 ble beste piggfrie dekk, mens Nokian Hakkapelitta 8 tok hjem seieren som beste piggdekk.

– Dette beviser at de har lykkes å ta fram dekk som er spesielt tilpasset nordiske forhold og som dermed også bør duge godt i vårt distrikt. Mange vet det kanskje ikke, men den nordiske snøen er annerledes enn snøen i for eksempel Alaska og Canada og ikke minst i Asia, som har en snø med helt annen korning og dermed andre egenskaper.

– En testvinner fra Japan ville ikke nødvendigvis blitt en suksess opp Konnerudgata en glatt vinterdag, forklarer Benny.

Topp 3 piggfrie dekk:

Men det er tett i toppen. Særlig blant de piggfrie dekkene. NAF har tre merker på nøyaktig samme poengsum, på andreplass bak Nokian R2. mens hos AMS varierer det noe mer.

Om vi slår de to testene sammen, tar Good Year Ultra Grip Ice 2 andreplassen, før Continemtal ContiVikingContact 6 på tredjeplass.

Topp 3 piggdekk:

Hvis vi slår sammen testene og ser på piggdekk-resultatene, er det et større sprik fra Nokian Hakkapelitta 8 på en ganske klar førsteplass, og ned til Continental IceContact2 på andreplass. Mens Good Year Ultragrip Ice Arctic fulgte tett etter på tredjeplass.

Disse er alle relativt kjente, store og ikke de billigste dekkmerkene man kan velge.

– Nei, man kan her si at man får det man betaler for. Skulle jeg først spart penger på bildekkene, så ville jeg nok heller gjort det på sommerdekkene. Gode vinterdekk er på mange måter nøkkelen til om du får en god vinter bak rattet, avslutter Brooms bilekspert.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken