Gå til sidens hovedinnhold

NAF-test: Disse hundeselene kan være livsfarlige å bruke

Artikkelen er over 3 år gammel

NAF har testet bur og seler til sikring av hund i bilen, og det er klare forskjeller. Noen er rett og slett livsfarlige.

18 produkter fra 13 ulike produsenter ble testet: Seks metallbur, to bur i metallnetting, to plastbur, to tekstilbur og seks seler til sikring av hund i bil.

Det er gjort en kollisjonstest med frontkollisjon i 50 km/t for å teste sikkerheten for både hund og passasjer. Selene er i tillegg testet for slitestyrke.

For burene ble det lagt vekt på om de beveget seg i bilen på en måte som kunne skade hund og passasjerer, og om de åpnet seg slik at hunden kunne komme ut.

Et robust metallbur som er festet til bilen, er den klart sikreste måten å frakte hunden på.

Testvinneren, Premium-Kennel fra Schmidt, tåler kollisjonstesten uten at buret blir ødelagt, og uten at hunden kommer ut av buret.

Det går langt dårligere for burene i metallnetting og plast. Disse burene splintres, og vil kunne skade hunden alvorlig.

Dårligst resultat får selene.

(Saken fortsetter under bildet)

– De fire dårligste selene vil vi fraråde å bruke til sikring i bilen. Ved kollisjon eller hard oppbremsing vil en løs hund komme som et prosjektil gjennom luften og være svært farlig for passasjerene, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF.

Selv de beste selene strekker seg så mye at hunden kan nå passasjerene.

– Tenk deg at hunden veier 17 kg. Kolliderer du i 50 km/t, så vil kraften hunden treffer deg med være mangedoblet og tilsvare omkring ett tonn. Derfor bør du absolutt sikre hunden. Dette gjelder også for andre løse gjenstander i bilen, sier Sødal.

Testen er gjort i regi av den sveitsiske bilorganisasjonen TCS. Det er testet kollisjonssikkerhet, komfort for hunden, brukervennlighet og vedlikehold. Størst vekt er lagt på sikkerhet for passasjerer og hund ved kollisjon. (ANB)

Kommentarer til denne saken