Denne gummien er best i test

GRUNDIG TESTET: NAF, og deres søsterorganisasjoner i de nordiske «vinterland» har gått sammen om å teste vinterdekk både med og uten pigg denne høsten. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

GRUNDIG TESTET: NAF, og deres søsterorganisasjoner i de nordiske «vinterland» har gått sammen om å teste vinterdekk både med og uten pigg denne høsten. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Vil du ha det sikreste grepet på glatte, norske vinterveier? Da bør du lese videre.

DEL

Mange av oss har allerede fått prøvd isskrapa denne høsten. En klar og tydelig påminnelse om hvilken årstid vi går inn i.

Hører du med blant de mange som trenger nye dekk, gir vi deg her testvinnerne i årets store dekktest. Den er utført av NAF og bladet Motor i samarbeid med Aftonbladet og Auto Motor og Sport i Sverige, Tekniikan Mailma i Finland og Auto Revue i Russland.

Alle dekkene evalueres av profesjonelle testere hos Test World i Finland. Her kjøres dekkene både på baner ute og i store innendørs testanlegg for å avdekke styrker, svakheter og forskjeller.

LES OGSÅ: Fått klarsignal for 2017

Delt førsteplass

Blant vinterdekkene med pigg, er det faktisk en delt førsteplass i år. Den deles pent mellom Nokian Hakkapeliitta 8 og Continental IceContact 2.

Nokian, med 190 pigger går til topps i samtlige tester på is, mens det på snø bremser ørlitt dårligere enn de aller beste. Det trekkes for en del dekkstøy.

Continental på sin side vinner på jevne og gode egenskaper på alle underlag. Bremselengden på is ligger litt under Nokian. Men det får full pott for svært god kjørefølelse. Også her trekkes det for litt mye dekkstøy.

På tredjeplass finner vi Bridgestone Noranza 001. De har hevet seg solid siden sist. Dekket er veldig likt piggdekket til Nokian og det produseres da også på samme fabrikk i Finland.

Bridgestone Noranza 001 viser svært gode egenskaper på is, det bremser litt dårligere på snø enn de beste og det kommer aller dårligst ut i testen når det gjelder støy.

LES OGSÅ: Betinget ja til grønne avgifter

Uten pigg

Blant de piggfrie dekkene er det i år Continental ContiVikingContact 6 som gått til topps. Sikre kjøreegenskaper, godt grep på is, gode bremseegenskaper og god framkommelighet er alle vinnerkriterier som dette dekket kan vise til. Egenskapene på tørr og våt asfalt trekkes det bitte litt for.

Erkekonkurrenten Nokian Hakkapeliitta R2 følger hakk i hæl på andreplass. Det er best av alle på snøføre når det gjelder framkommelighet og bremsing, men må se seg slått på is-egenskapene.

Pluss for trygge og forutsigbare kjøreegenskaper og lav rullemotstand. Det trekkes for skuffende lang bremselengde på våt asfalt.

Tredjeplassen er delt mellom Goodyear Ultra Grip Ice 2 og Michelin X-Ice XI 3.

LES OGSÅ: Bilen IKEA kunne solgt

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken