Vil ha påbud om alkolås i en rekke norske kjøretøyer

Alkolåsene er på full fart inn i flere kjøretøyer, nå ønsker regjeringen å innføre dette i kjøretøy som brukes til persontransport mot vederlag.

Alkolåsene er på full fart inn i flere kjøretøyer, nå ønsker regjeringen å innføre dette i kjøretøy som brukes til persontransport mot vederlag.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Målet er å få ned antall rusulykker i trafikken.

DEL

Promillekjøring en av de viktigste risikofaktorene i trafikken i Norge. Ulykkesstatistikkene viser at omtrent en tredjedel av alle drepte bilførere hvert år har promille i blodet.

Tradisjonelt har tiltakene mot promillekjøring vært politikontroll og opplysningsvirksomhet.

Men det finnes også en løsning som stopper potensiell promillekjøring, og som er svært enkel i bruk. Vi snakker om alkolås, som har blitt stadig mer utbredt de siste årene. Her må sjåføren blåse i et alkometer, for å få startet bilen.

LES OGSÅ: Varmegrader onsdag, 20 minus til helga

Nytt lovforslag

Nå ønsker regjeringen å innføre påbud om alkolås i kjøretøy som brukes til transport mot vederlag på vei.

– Det skal være trygt å ferdes på norske veier. Bussjåfører har et spesielt ansvar for å ivareta sikkerheten til sine passasjer og omgivelser. Vi vil derfor øke tryggheten til passasjerer og trafikanter ved å innføre et påbud om bruk av alkolås, i første omgang i busser og minibusser, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Regjeringen la nylig frem et lovforslag i Vegtrafikkloven som tilrettelegger for et påbud om installering av alkolås i de aktuelle kjøretøyene.

Vil nekte unge bilførere å ha med passasjer

Lite promillekjøring i dag

– Flere busselskaper og transportfirmaer har allerede i dag, på frivillig basis, montert alkolås i sine kjøretøy som et generelt trafikksikkerhetstiltak. Vi ønsker nå at dette skal innføres som et krav. La meg samtidig understreke at det heldigvis er lite promillekjøring blant norske yrkestransportører i dag. Likevel utgjør promillekjøring en potensiell sikkerhetsrisiko for de reisende, og med dagens teknologi er dette enklere å sikre seg mot, sier Solvik-Olsen.

Artikkeltags