Lanserer trippelt gull på flasker

SKÅL: Håvard Orsteen (t.v.) og Jarle Grøterud. i «Bakklauget konjakk» har sammen med de andre syv medlemmene smakt seg fram til en egen konjakk som lanseres i disse dager. Versjon to og tre kommer neste år og i 2020. De elde dråpene er produsert hos Braastad i Franrike.

SKÅL: Håvard Orsteen (t.v.) og Jarle Grøterud. i «Bakklauget konjakk» har sammen med de andre syv medlemmene smakt seg fram til en egen konjakk som lanseres i disse dager. Versjon to og tre kommer neste år og i 2020. De elde dråpene er produsert hos Braastad i Franrike. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

«Bakkelauget konjakk» har smakt og smakt, og nå kommer første forsendelse av en serie på tre spesialdesignede «dråper» med inspirasjon fra Frankrike og verdens største hoppbakke.

DEL

De ni lokale konjakkentusiastene – Håvard Orsteen, Jarle Grøterud, Morten Valstad, André Romkes, Tore Fossen, Tom Wigdal, Bjørn Espen Hovde, Morten Laache og Ole Haraldseth – utgjør «Bakkelauget konjakk», viss formål er en sosial ramme med de edle dråpene i sentrum. De er entusiaster. Alle har hatt sentrale roller, eller i det minste vært en del av skiflygingsmiljøet i Vikersund. Det er grovskissen bak historien for at edle dråper, produsert hos Braastad konjakk i Frankrike, snart blir å finne som en egendesignet tapning med ditto kork og etikett på polet.

– De tre konjakkene heter «Vingen» som kommer i disse dager. Neste år kommer «Svevet» og i 2020 får vi «Nedslaget», forteller to stolte konjakkentusiaster, Håvard Orsteen og Jarle Grøterud, som understreker at dette prosjektet ikke har noen offisiell rolle i skiflygingssammenheng.

Men det var skiflygingsinteressen som førte denne gjengen sammen.

Braastad

Laugets spede start var for over ti år siden, men det var et tilfeldig møte for noen år siden gjorde at de kom i kontakt med Patrick Braastad – en franskmann med norske aner, som alternerer mellom å bo på Gjøvik og i Cognac i Frankrike, der han driver sitt velkjente destilleri. Det førte til at de i 2016 kunne presentere en nummeret serie på 252 flasker, som en hyllest til verdensrekorden i skiflyging.

– Det var veldig morsomt og spennende. Og den ble tatt veldig godt imot. Det ble et samleobjekt for mange. I forkant av dette var vi også hos Braastad i Cognac i 2014 og prøvesmakte oss fram til vi fant en variant vi likte, forteller de to.

Triologi

Men det er i konjakk-verden som ellers; mye vil ha mer. Og dermed ble ideen om en triologi på flaske unnfanget. Og når Braastad tente på ideen var «Bakkelauget konjakk» ikke sene om å bestille flybilletter til Frankrike. Og mens moingene for øvrig var mest preget av hektisk førjulsstress, satt det ni fornøyde karer rundt et bord, på et slott i Cognac og drakk.

– Det vi gjorde var å nippe til noen svært små glass. Og så ble vi til slutt enige om hvilken variant vi ville gå for. Det var et nitidig «arbeid» der vi virkelig tok oss tid til å SMAKE. Faktisk brukte vi opp mot 20 minutter for hvert lite glass. Noen var vi helt samstemte om fra første sup. Andre måtte vi jobbe litt mer med for å bli enige om. Men da vi var ferdige var vi samstemte om at dette var konjakker etter vår smak, sier Orsteen og Grøterud.

Så nå kommer de tre konjakkene som perler på en snor. Den første forsendelsen på 350 flasker er underveis. De resterende 1500 flaskene blir å finne på polet fra midten av mars. Resten av historien får vi ikke vite før i 2019 og 2020. Da er verket fullendt.

– Polet i Vikersund har sagt ja til å ta dem inn i butikken. Hvor mange utsalg som vil ha den i hyllen vet vi ikke, men den vil være å finne i polets katalog og kan bestilles, sier de to konjakkerne.

LES OGSÅ: «Milevis» foran fjoråret

(Saken fortsetter under faktaboksen)

Fakta

  • Cognac i fast form: Kommune i departementet Charente i Nouvelle Aquitane, sørvest i Frankrike.
  • Cognac i flytende form: Er en type druebrennevin. For å kunne kalle seg cognac må den være produsert i nettopp Cognac.
  • Typer: Alderen på konjakk defineres etter den yngste bestanddelen av blandingen. Offisielt brukes tre grader: VS, VSOP og XO.
  • Braastad: Er et konjakkhus, som eier ca. 40 vinmarker i Grande Champagne og Fins Bois. I Frankrike heter konjakkhuset Tiffon, som igjen eier varemerket Braastad. Det ble grunnlagt i 1875. Den norske innblandingen skjedde i 1911 da Sverre Braastad fra Gjøvik utvandret til Cognac og slo seg opp.

Kilde: Wikipedia

Eget design

Med en spesialdesignet kork etter modell av Vingen på toppen av skiflygingsbakken og en etikett der man for hvert år kan følge hopperen nedover i svevet til det settes nedslag, har Braastad satset mye på prosjektet. Blant annet har fabrikken som designer og lager korken investert en pen sum for å få den slik alle involverte parter ville ha den.

– Hele prosjektet har vært spennende og lærerikt. Rett og slett veldig moro, konkluderer konjakklaugets utsendte.

Alle de tre konjakkene er laget var beste kvalitet – det betyr flere varianter av fellesbetegnelsen XO.

Og når det gjelder konjakklauget videre planer, så vil de selvsagt sikre seg en flaske eller ni når de skal fortsette å møtes fire-fem ganger i året i konjakkens tegn.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken