Den nye strømsjefen måtte ned i grøfta for å lære

UNDER OPPLÆRING: Håkon Flatland (21) fra Vestfossen lærer nydirektøren i Øvre Eiker Energi, Arne Hanto Moen, hvordan man skjøter en høyspentkabel. Kaldkrymping heter det på fagspråket.

UNDER OPPLÆRING: Håkon Flatland (21) fra Vestfossen lærer nydirektøren i Øvre Eiker Energi, Arne Hanto Moen, hvordan man skjøter en høyspentkabel. Kaldkrymping heter det på fagspråket. Foto:

– Det var godt dere ikke kom før nå. Klokka halv ni kunne jeg ingen ting.

DEL

(Eikerbladet) Det sier Arne Hanto Moen (42) som Eikerbladet møter klokka 11, i ei litt klinete kabelgrøft på Loesmoen.

Han er forholdsvis fersk sjef for Øvre Eiker Energi, men begynner å bli varm i trøya.

– Jeg har fått en flott mottakelse av alle ansatte, men jeg har fortsatt mye å lære. Derfor prøver jeg å være mye ute for bedre å forstå hva vi gjør i felten, forteller han.

Da Eikerbladet fortalte om ansettelsen 18. november i fjor sa 43-åringen:

– Jeg får anledning til å komme tettere på kollegene, og jeg håper at vi kan få til et godt samspill.

Bakgrunnen er at han kom fra en jobb i et stort selskap. ØEE er langt mindre og alle medarbeiderne er nærmere hverandre, hver dag.

Turen ned i kabelgrøfta er ingen tilfeldighet. Det er i praksis å komme tett på sine kolleger, og ikke minst forstå deres hverdag.

– Det er lettere å gjøre vurderinger og å ta gode avgjørelser når du vet mer om hva dette handler om, forklarer han.

God start

2018 var et bustete år for Øvre Eiker Energi. Etter år med interne stridigheter og diskusjoner om salg, ble det satt et par punktum; et flertall kommunestyret sa nei til salg, og direktør Lars Andresen fikk sluttpakke.

Med denne turbulensen som bakgrunn hadde ikke styret en lett jobb da de vedtok budsjettet for 2019. Opprinnelig ble det lagt opp til et resultat på 3,6 millioner kroner, som i løpet i året ble justert til et underskudd på 1,8 millioner kroner.

– Regnskapet er ikke behandlet av revisor ennå, men det ligger an til å bli ti millioner kroner i overskudd, forteller nysjefen, uten å gjøre det minste forsøk på å ta æren for budsjettmissen. Snarere tvert imot.

– Jeg er kjent med noe av det som har skjedd tidligere, og forstår godt at det var vanskelig å sette et budsjett for 2019, forklarer han.

På topplisten

Nettselskapet, Øvre Eiker Nett, som ligger under paraplyen til ØEE gjorde sine saker ekstra bra i 2018.

– Av 115 selskap havnet vi på «Topp-ti-listen» i måling av effektivitet. De andre selskapene går også bra, og det blir det både god stemning av på huset, sier han.

– Kake, også, sier han og smiler bredt.

Suksessen forklarer han med at de har en liten, men svært effektiv administrasjon.

– Det har skjedd mye digitalt de seinere årene, men vi har en gjeng som er både kjappe og lettbeinte. Det gir oss god tro på framtida.

Da salgsprosessen var på kokepunktet i fjor mistet selskapet mange kunder.

– Det har heldigvis snudd og de fleste har kommet tilbake. Vi har 5.100 kunder nå, forteller Hanto Moen til lokalavisa i Eiker.

Nettverk

De samarbeider allerede med Ringeriks-Kraft, selskapet som var nærmest å kjøpe ØEE i fjor. Samarbeid med dem, og andre relevante aktører står høyt på dagsorden til nysjefen.

– Jeg har allerede hatt møter med Ringeriks-Kraft, Midtkraft og Nore Energi. Snart blir det også et med Glitre.

Han er sikker på at de fortsatt kan være eget selskap, men samarbeide med andre for å gjøre alle bedre.

– Vi samarbeider allerede med Ringeriks-Kraft innen fiber og vil kanskje utvide dette til å gjelde andre områder. Vi må knytte til oss gode fagmiljøer, og vi er allerede godt i gang.

Solenergi

De gjør mer enn å snuse på solen og lagring av strøm på batterier. Bruk av droner for å overvåke linjenettet, nye dataløsninger for å optimalisere drift og vedlikehold står også på arbeidslisten.

– Vi har allerede satt opp noen ladestasjoner for elbil i Øvre Eiker. Det kommer flere om ikke lenge, avslører han som selv har kjørt elbil de to siste årene.

ARNE HANTO MOEN (42)

  • Ny administrerende direktør i Øvre Eiker Energi.
  • Startet i jobben 1. februar.
  • Tar over etter Lars Andresen som inngikk en sluttavtale med styret.
  • Kom fra stillingen som seksjonsleder kraftproduksjon i Sweco Norge.
  • Er utdannet sivilingeniør innen produksjon og materialteknikk ved NTNU, og executive MBA i Økonomisk styring og ledelse fra Norges handelshøyskole.
  • Har jobbet 16 år med prosjektering av kreftverk i Norconsult, oppgradering av kraftstasjoner og analysesjef i Statkraft.
  • Er fra Skedsmokorset, men bor i Asker sammen med kone og tre døtre.

Artikkeltags